Laatste nieuws:
Welke verzekering moet je als huurder echt hebben pix

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Huren doe je bij je eerste eigen stek, als je regelmatig wilt verhuizen of met een beperkt budget. Het is minder ingrijpend dan kopen, maar vergis je niet: ook als huurder moet je enkele zaken goed regelen.

1. Aansprakelijkheidsverzekering
Een ruime term en iedereen kent deze verzekering als ‘de familiale’: de aansprakelijkheidsverzekering vergoedt alle schade die jij toebrengt aan de woning en aan derden. Dat zijn buren, voorbijgangers en bezoekers. Zolang je inwoont bij je ouders, val je onder de gezinspolis.

Voorbeeld: die mooie bloempot op je vensterbank valt door een plotse windvlaag op het hoofd van een wandelaar. Zijn ziekenhuisfactuur gaat naar je verzekering.

2. Brandverzekering
Je bent geen eigenaar, maar bent gehecht aan enkele leuke interieurspullen. Brandt je woning af, dan is dat het probleem van je huisbaas. Maar jouw meubelen zijn verkoold en aan je kleren zit een blijvend geurtje? Je brandverzekering dekt de kosten om een nieuwe woning – en jezelf – terug modieus aan te kleden.

3. Rechtsbijstand
Bij je autoverzekering neem je voor enkele euro’s extra rechtsbijstand. Ook voor je woning is dat een verstandige keuze. Als er schade ontstaat en jouw verzekering of die van je verhuurder, buurman of voorbijganger zorgt voor betwisting, dan moet je naar de rechtbank. Die kosten lopen hoog op en dan verzekert deze polis de dekking van je advocaat.

4. Afstand van verhaal
Opgelet voor dit buitenbeentje: afstand van verhaal is een extra dekking die je afsluit via … je huurcontract. Je verhuurder garandeert hiermee dat zijn brandverzekering van jou geen schadevergoeding zal eisen als de huurwoning afbrandt door jouw fout. Deze clausule kom je niet vaak tegen, maar het is een nuttige aanvulling op klassieke polissen. Je verhuurder betaalt een iets hogere verzekeringspremie en zal dit aan jou doorrekenen.

5. Extra’s
Check altijd de concrete inhoud van elke verzekeringspolis: valt je studentenkot onder de brandverzekering van je ouders? Komt de verzekering tussen bij schade door de poetsvrouw? Hoe hoog is de uitkering bij brand?

Ultieme tip: lees de kleinste lettertjes aandachtig om latere verrassingen te vermijden.

Bron: Hebbes.be

JH

Facebook9
Facebook
Twitter
Visit Us