Laatste nieuws:
Wandelende takken in Arboretum Kalmthout
Wietse Chanet (23) begon al op jonge leeftijd met het verzamelen en kweken van wandelende takken en bladeren. In deze unieke tentoonstelling vertelt hij bezoekers met veel enthousiasme over zijn uitgebreide privécollectie. Copyright: Arboretum Kalmthout

Wandelende takken in Arboretum Kalmthout

Terwijl de sneeuwklokjes volop in de arboretumtuin bloeien, veroveren wandelende takken uit de tropische jungle het historische Vangeertenhof, het contrast kan niet groter zijn. Maar het levert deze week wel een geweldig excuus voor een uitstap met het hele gezin naar Arboretum Kalmthout.

Wandelende takken en bladeren zijn insecten die sprekend lijken op takken, twijgen en bladeren. Hun vijanden kunnen hen zo bijna niet vinden. Afgelopen weekend opende expeditieleider Wietse Chanet van Phasmedia de tentoonstelling in Arboretum Kalmthout. Kinderen en bezoekers krijgen er de kans om verschillende soorten van deze gekke, tropische insecten van heel dichtbij te bewonderen. Tijdens hun trektocht door de insectenjungle geeft Wietse Chanet bezoekers antwoord op al hun vragen en ook lagere scholen kunnen op weekdagen een rondleiding boeken. Een unieke tentoonstelling op kindermaat dus, familietip!

Wandelende takken in Arboretum Kalmthout2
De tentoonstelling over wandelende takken en bladeren laat kinderen van heel dichtbij kennismaken met de wondere wereld van deze zachtaardige, plantenetende insecten.
Copyright: Arboretum Kalmthout
Insecten in vele maten en vormen

Misschien stel je je een wandelende tak voor als een klein dun twijgje met 6 poten. Maar wandelende takken en wandelende bladeren komen in heel wat maten en vormen. Er zijn wel meer dan 3.000 soorten wandelende takken en 50 soorten wandelende bladeren gekend. Sommige zijn verrassend groot, andere zijn heel klein, onopvallend of juist fel gekleurd. Er zijn er die er dun en glad uitzien, anderen hebben dan weer een erg stekelige aanblik.

Ook bijzondere opgezette exemplaren

Wandelende takken en bladeren komen in het grootste deel van de wereld voor, vooral in de gebieden rond de evenaar en het Middellandse Zeegebied. In Noord-Europa is er pas in 2020 een in het wild levende kolonie wandelende takken ontdekt.

Bijzonder, opgezet exemplaar

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen uit Brussel leent voor de gelegenheid een wel heel bijzonder opgezet exemplaar aan de tentoonstelling: het op één na grootste insect ter wereld, Phryganistria heusii yentuensis, met zijn 32 cm in lengte een kampioen onder de wandelende takken te noemen. STUFFed Taxidermy uit Kapellen zorgt met een aantal kleurrijke opgezette exemplaren achter vitrines en onder stolpen voor een artistieke en nostalgische sfeer.

Wanneer: van 5 februari 2022 tot 13 februari
Waar: Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
Inkom: Een bezoek aan de tentoonstelling is inbegrepen in het toegangsticket tot de tuin.
Volwassenen € 7, senioren € 6, studenten € 5
Jaarkaart- en museumpashouders, RHS-leden en kinderen -12 jaar gratis

Bron en foto’s: Arboretum Kalmthout

Facebook33
Twitter
Follow Me
Tweet