Laatste nieuws:
Waar moet ik mijn bakfiets parkeren

Waar moet ik mijn bakfiets parkeren?

Heel wat gezinnen kiezen ervoor om hun verplaatsingen met een, al dan niet elektrische, bakfiets te doen. Maar waar moet je een bakfiets parkeren?

Het antwoord is moeilijker dan gedacht. Een driewieler die breder dan één meter is, valt onder de categorie ‘voertuig’, wat betekent dat je die zoals een auto mag parkeren. Volgens de wegcode wordt een driewieler die maximaal één meter breed is echter gelijkgesteld aan een fiets. Fietsen moeten buiten de rijbaan en buiten de parkeerzones voor wagens worden gestald. Een bakfiets die maximaal één meter breed is, mag je dus niet op een parkeerplaats voor auto’s parkeren. Waar zo’n driewieler dan wél moet of mag staan, is niet zo evident. Buiten de rijbaan kan op een berm of trottoir betekenen.

Wetgeving beter aanpassen

Je moet echter ook rekening houden met een andere regel uit de wegcode. Zo mag een gestalde fiets het verkeer van de andere weggebruikers niet hinderen of onveilig maken. In de praktijk heeft de eigenaar van een driewieler dus vaak een probleem om zijn rijwiel ergens reglementair achter te laten. Het zou logischer zijn om de wetgeving aan te passen, zodat bakfietsen, ongeacht hun breedte, inderdaad op de rijbaan of een parkeerplaats geparkeerd mogen worden, maar onder de huidige regelgeving mag een bakfiets parkeren daar in principe niet.

Bron: VAB
Foto: Pixabay