Laatste nieuws:
Vuurwerk Verknal het niet

Vuurwerk? Verknal het niet!

De eindejaarsfeesten staan weer voor de deur. Denk je eraan om de overgang van oud naar nieuw extra in de verf te zetten met een spetterend vuurwerk? Zorg er dan voor dat je het veilig doet. En hou rekening met de strenge voorwaarden die in Wuustwezel gelden.

Strenge voorwaarden

Voor het aansteken van vuurwerk gelden strenge voorwaarden. Wij sommen ze even voor je op:
-Je mag uitzonderlijk vuurwerk aansteken op privédomein op 1 januari 2018 tussen 0.00 en 01.00 uur.
-Op een ander moment of op openbaar domein vuurwerk aansteken kan enkel met de schriftelijke toelating van de burgemeester.
-Voor de aankoop heb je géén toestemming meer nodig van de burgemeester.
-Elke particulier mag maximum 1 kg pyrotechnische sas (ontplofbare stof) feestvuurwerk aankopen en bij zich hebben.
-Je mag vuurwerk alleen aankopen voor particulier gebruik en je moet ouder zijn dan 16 jaar.

Wensballonnen

Steeds vaker vliegen er tijdens feestelijkheden wensballonnen door de lucht. De vlam in de papieren lantaarn doet de ballon stijgen en kan brand veroorzaken. Bovendien kan de ballon het luchtverkeer verstoren. Daarom geldt er in onze gemeente een verbod op het oplaten van wensballonnen.

Politiecontrole

Uiteraard kan de politie controle uitvoeren op deze voorwaarden. Zorg er dan ook voor dat je bij het afsteken van vuurwerk in orde bent en die toelating kan tonen. Ook de winkels die vuurwerk verkopen, kunnen gecontroleerd worden. De opslag van vuurwerk is immers onderworpen aan een zeer strikte reglementering. De vuurwerkramp in Enschede (Nederland) ligt bij vele mensen nog vers in het geheugen.

Verpest je feestje niet

Vuurwerk van slechte kwaliteit of dat verkeerd wordt gebruikt, kan van een supergezellige avond snel een heuse nachtmerrie maken. Brandwonden, blindheid, … ieder jaar weer worden enorm veel mensen slachtoffer van ongelukken met vuurwerk, vaak met onomkeerbare gevolgen. Volg daarom zeker onderstaande tips om jouw feestje niet te verknallen:
-Probeer nooit vuurwerk dat weigert af te gaan opnieuw aan te steken.
-Zorg dat je geen alcohol gedronken hebt.
-Laat het vuurwerk aansteken over aan volwassenen. Diegene die vuurwerk aansteekt, is er ook verantwoordelijk voor en kan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld als er door het vuurwerk schade wordt aangericht.
-Zorg dat iedereen voldoende afstand houdt.
-Steek vuurwerk aan in een stalen koker.
-Draag er zorg voor dat er steeds blusmiddelen in de buurt zijn (bij voorkeur een brandblustoestel) en dat deze gebruiksklaar zijn (bijvoorbeeld water in een emmer).
-Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing
-Ruim het afval en restanten van vuurwerk op. Niet-ontplofte stukken kunnen onverwacht alsnog ontploffen.
-Kies een geschikte afsteekplek: een open en droge plek zonder wind.

Denk ook aan je geliefde huisdier

Voor het welzijn van onze dieren wordt vuurwerk best niet of zo weinig mogelijk gebruikt. Het veroorzaakt stress en elk jaar zijn er dieren die uit schrik weglopen of ontsnappen uit de weide. Als er vuurwerk wordt aangekondigd, zet je de dieren die op een wei verblijven best op stal en huisdieren hou je veilig in huis. Blijf bij je huisdier en hou vast aan je dagelijkse routine. Geef het dier de mogelijkheid om zich te verstoppen, ook al is het op een ongewone plaats. Voor het dier is dit op dat moment een veilige plaats. En als je huisdier erg bang was tijdens het vuurwerk, hou het dan nog enkele uren binnen tot het helemaal gekalmeerd is.

Meer info?
Dienst vrije tijd – 03 690 46 79 – vrijetijd@wuustwezel.be

Bron: gemeente Wuustwezel
Foto: Pxhere

Facebook16
Facebook
Twitter
Visit Us