Laatste nieuws:
Vuurwerk hou het veilig

Vuurwerk: hou het veilig!

Voor de eindejaarsfeesten ligt er opnieuw vuurwerk in de etalages. Let wel op als je het wil afsteken: vuurwerk is geen speelgoed, het is een explosief! Zorg er voor dat je het veilig doet. En hou rekening met de strenge voorwaarden om in Essen vuurwerk af te steken.

Strenge voorwaarden

Voor het afsteken van vuurwerk gelden strenge voorwaarden. Wij sommen ze even voor je op:
-Op privédomein mag je vuurwerk aansteken op 1 januari 2019 tussen 0.00 en 01.00 uur.
-Op een ander moment of op openbaar domein vuurwerk aansteken kan enkel met de schriftelijke toelating van de burgemeester.
-Elke particulier mag maximum 1 kg NEC (Netto Explosieve Massa) feestvuurwerk aankopen en bij zich hebben.
-Je mag vuurwerk alleen aankopen voor particulier gebruik en je moet ouder zijn dan 12 jaar voor categorie F1 en ouder dan 16 jaar voor categorie F2.
-De wet stelt dat de gevaarlijkste en luidste types vuurwerk (categorie F3 en hoger) verboden zijn voor particulier gebruik.

Beter voorkomen dan genezen

De hulpdiensten moeten elk jaar van oud op nieuw uitrukken om een brand te blussen of een gewonde te verzorgen. Om er zeker van te zijn dat je feest een vreugdevol gebeuren blijft en niet uitdraait op een nachtmerrie, geven we je volgende tips:
-Probeer nooit vuurwerk dat weigert af te gaan opnieuw aan te steken.
-Zorg dat je geen alcohol hebt gedronken.
-Laat het vuurwerk aansteken over aan volwassenen.
-Zorg dat iedereen voldoende afstand houdt.
-Steek vuurwerk aan in een stalen koker.
-Zorg voor een blusmiddel in de buurt.
-Breng dieren naar een veilige plaats en gebruik geluidsarm vuurwerk! Vooral honden en paarden zijn bang voor het lawaai van vuurwerk en kunnen schrikken.

Na het afsteken

Is je vuurwerkspektakel afgelopen, zorg er dan voor dat alle op de grond gevallen gloeiende resten gedoofd zijn en ruim de afsteekzone volledig op.

Wensballonnen verboden

Steeds vaker vliegen er tijdens feestelijkheden wensballonnen door de lucht. De vlam in de papieren lantaarn doet de ballon stijgen maar kan zo mogelijk brand veroorzaken en het
luchtverkeer verstoren. Daarom geldt er in onze gemeente een verbod op het oplaten van wensballonnen.

Bron: gemeente Essen
Foto: Pxhere

Facebook15
Facebook
Twitter
Visit Us