Laatste nieuws:
Vuur- en rookverbod in natuurgebieden

Vuur- en rookverbod in natuurgebieden

Kampvuurverbod in hele provincie

In bos- en natuurgebieden geldt momenteel brandfase oranje. Daarenboven vaardigt de gouverneur ook een algemeen vuur- en rookverbod uit voor natuurgebieden in de provincie Antwerpen én een kampvuurverbod in de hele provincie. Vanaf april breekt steevast een brandgevaarlijke periode aan voor (naald)bos- en heidegebieden.

De brandfase wordt bepaald op basis van verschillende gegevens waaronder specifieke weermodellen. De berekening van het brandrisico is specifiek gericht op brandgevaarlijke natuurterreinen zoals heide en naaldbossen. De preventieve brandcodes zijn echter geldig voor alle bos-en natuurgebieden.

Momenteel geldt brandfase oranje.

Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden elke dag bemand.

Daarenboven vaardigt de gouverneur ook een algemeen vuur- en rookverbod uit voor natuurgebieden in de provincie Antwerpen en een kampvuurverbod in de hele provincie.

Risicofases natuurgebieden

De risicofases – groen, geel, oranje en rood – zijn gebaseerd op de Brand Waarschuwings Index Antwerpen-Noord (berekend door MeteoWing Luchtmacht op basis van metingen in Deurne) en op de M8 Index (berekend door het ANB-meetstation Ekopower op het militair domein Klein Schietveld in Kapellen).

Bron: gemeente Kapellen
Foto: Pixabay

Facebook58
Facebook
Twitter