Laatste nieuws:
Vuelta-feest met 21 etapas de Nisipa
Gesprekken met de oud renners Luc Suijkerbuijk, Jacques van der Poel, Gerwin de Regt en Jürgen de Jong, foto © Timo Reisiger fotografie

Vuelta-feest met 21 etapas de Nisipa

De oproep vanuit de Vuelta directie dat de Vuelta D’Espagna niet enkel om wielrennen draait, maar een feest moet zijn voor iedereen was niet aan dovemansoren gericht. Stichting Wielercomité Nispen greep naar aanleiding van deze oproep de koe (of in het Spaans wellicht de stier) bij de horens en kwam met een origineel idee op de proppen, namelijk de 21 Etapas de Nisipa. Gedurende de avond werd het publiek getrakteerd op 21 bijzondere bijdragen, waarin Spanje centraal stond. Dit aantal van 21 bijdragen staat gelijk aan het aantal etappes van een grote wielerkoers als de Vuelta D’Espagna en de Tour de France.

Vuelta-feest met 21 etapas de Nisipa
Een opvoering van Driemaal Plankenkoorts over de beslissing en voorbereiding om op trainingskamp te gaan in Spanje, Foto © Timo Reisiger fotografie

Op deze zaterdagavond werd het openluchttheater omgetoverd tot een intieme setting met Spaanse allure en diverse wieleraankledingen. Onder andere diverse gesigneerde wielershirts van renners als Miguel Indurain, Primož Roglič en de wielershirts van de gehele carriére van Luc Suijkerbuijk waren deze avond te bewonderen. Uiteraard ontbrak ook het shirt waarin Luc Suijkerbuijk in de Vuelta van 1989 zijn etappeoverwinning behaalde in de bergrit naar Avila niet.

Diverse gesprekken

Gedurende de avond waren er, onder leiding van Laurens van de Klundert, diverse gesprekken met hoofdgast Luc Suijkerbuijk, waarbij de gehele carrière werd belicht. Vanaf het idee om voor de eerste maal deel te nemen aan het kampioenschap van Nispen, tot het besluit om als eenling 1200 kilometer verderop aan een trainingskamp in Spanje deel te nemen. Alle facetten kwamen voorbij. Uiteraard werd ook de bewuste etappeoverwinning uitvoerig besproken, alsook de diverse dilemma’s die tijdens de doorbraak van amateur naar beroepsniveau gemaakt dienen te worden. Naast Luc, werden ook de carrières, overeenkomsten en verschillen belicht met Jacques van der Poel, die bij een Belgische profploeg terechtkwam, Jürgen de Jong die het tot aan het beroepsniveau heeft weten te schoppen en Gerwin de Regt, die als bekende amateurrenner de wedstrijden liever dicht bij Nispen bezocht.

Vuelta-feest met 21 etapas de Nisipa
Een Flamencodans van Miranda Brand (Roosendaal Danst), Foto ©Timo Reisiger fotografie
Los Perdidos

Op basis van de gesprekken met de renners bracht toneelgroep Driemaal Plankenkoorts op komische wijze middels hun improvisatietoneel, een ode aan het leven en de wielercarrière van Luc Suijkerbuijk.
Naast deze serieuze en soms ludieke kijk op het leven van Luc Suijkerbuijk, waren er gedurende diverse culturele invullingen optredens van de gelegenheidsformatie Roosendaal Danst. De avond werd muzikaal omringd door de band Los Perdidos met frontman Remko Willems, die zelf ook uit Nispen komt.

Foto’s: ©Timo Reisiger fotografie

KV

Facebook3
Twitter
Follow Me
Tweet