Laatste nieuws:
vtbKultuur heet nu Cultuursmakers

vtbKultuur heet nu Cultuursmakers

De 25 lokale afdelingen van de sociaal-culturele vereniging vtbKultuur in de provincie Antwerpen vinden Cultuursmakers goed klinken als nieuwe naam voor hun organisatie. “Honderd jaar na de oprichting kozen ze een nieuwe naam die mooi weergeeft waar we voor staan”, zegt Etienne Ydens van afdeling Brasschaat en Provincie Antwerpen. “Wij werken graag mee aan een veelzijdig feestprogramma om onze nieuwe naam bekend te
maken bij het grote publiek.”

Cultuurkaravaan

“Om de honderdste verjaardag te vieren en de nieuwe naam te promoten reizen er vanaf 27 maart tot eind oktober twee caravans – zoals je ze kent uit de jaren ’70 – door Vlaanderen. De caravans werden beschilderd door graffitikunstenares Pink Panther Paints (Jasmine Roemendaal) en haar collega, illustrator Rosalien Helsen. De lokale afdelingen plaatsen één caravan beurtelings in hun gemeente. Zo zal er één staan voor de bib in Brasschaat vanaf 18 mei en aan het begin van de grote vakantie aan het Arboretum in Kalmthout”, verklapt Etienne Ydens al twee standplaatsen.

Internationale cartoons

“In de periode 1952-1973 organiseerde de toenmalige VTB-VAB meermaals ‘Salons van de Humor’, waarbij werk te zien was van bekende striptekenaars als Jef Nys, Marc Sleen en Willy Vandersteen. Dat inspireerde Cultuursmakers om een internationale cartoonwedstrijd te organiseren rond ‘cultuur verbindt mensen’. Er kwamen meer dan 1000 inzendingen binnen uit 75 landen. Een vakjury kiest er 30 uit. Die cartoons zullen als reizende expo te zien zijn in de gemeenten waar onze cultuurkaravaan passeert. Naast een publieksprijs vallen drie winnaars en de beste Vlaamse inzending in de prijzen”, legt Etienne uit.

Piv Verenigt!

“Stand-upcomedian Piv Huvluv (Jan Cattrijsse) – die mensen misschien ook kennen als politieman uit de televisiereeks Eigen Kweek – schreef speciaal voor Cultuursmakers een voorstelling rond het verenigingsleven in Vlaanderen. Die speelt hij voor de eerste keer op 2 juni in Schoten. Ook in Bonheiden en Westerlo kan je hem in onze provincie aan het werk zien”, geeft Etienne mee.

vtbKultuur heet nu Cultuursmakers2
Piv Huvluv ©Foto Dieter Procureur.
Expo en wandeling

“Graag stip ik nog twee andere activiteiten aan in Antwerpen. In het Zuiderpershuis kan je van 24 juni tot en met 2 september, van woensdag tot zondag, gratis de expo ‘Samen op stap met de VTB, 100 jaar cultuurtoerisme’ bezoeken. En in dezelfde periode kan je met de Groenplaats als startplaats de wandelzoektocht ‘Beeldig Antwerpen, ’t stad in 100 beelden’ maken. De tocht van 5 kilometer brengt je zeker op plekjes in de stad die je nog niet kende”,
klinkt de uitnodiging van Etienne.

Vlaamse Toeristenbond

“In 1922 stegen de lonen en de koopkracht na de oorlog. De universiteit in Leuven liet voor het eerst vrouwelijke studenten toe en het algemeen stemrecht werd ingevoerd. Op 29 januari van dat jaar werd Vlaamse Toeristenbond (VTB) opgericht. Twee jaar later waren er al 10.000 leden en nog in 1924 volgde het samengaan met de Vlaamse Automobielbond (VAB). Tot 2008 heette onze sociaal-culturele vereniging VTB-VAB, om dan te veranderen in vtbKultuur. Bijna 15 jaar later en exact 100 jaar na de oprichting was het tijd voor een verfrissende, goed klinkende naam: Cultuursmakers”, besluit Etienne Ydens.

Meer info: https://www.cultuursmakersviertfeest.be

Tekst: Stijn By Me
Foto: ©Foto Dieter Procureur.

Facebook48
Twitter
Follow Me
Tweet