Laatste nieuws:
Vrijwilligerswerk zie ik ook als levensles voor onze kinderen

“Vrijwilligerswerk zie ik ook als levensles voor onze kinderen”

Van 27 februari tot en met 7 maart is het de Week van de Vrijwilliger. Van maandag tot vrijdag zet de gemeente elke dag één Essense vrijwilliger in de schijnwerper. Vandaag: Koen Michielsen, die buurtwinkel CoopSaam mee openhoudt.

Koen Michielsen zette zich jarenlang vrijwillig mee in voor gezinnen die de oorlog ontvluchtten en in Essen probeerden een nieuw leven op te bouwen. Daarnaast is hij ook vrijwilliger bij CoopSaam, een buurtwinkel vol duurzame producten. “Het geeft me voldoening als ik mensen kan helpen.”

Gezin op de vlucht

“Samen met mijn vrouw Ann en enkele andere Essense gezinnen zetten we ons meerdere jaren in voor ‘Gezin op de vlucht’. We zorgden voor materiële en juridische steun voor gezinnen, die op de vlucht waren voor de oorlog”, weet Koen. “Zij toonden zich erg dankbaar dat we hen letterlijk wegwijs maakten. Sommigen zijn nog altijd vrienden.”

CoopSaam

“Bijna een jaar geleden startten we met een groep vrijwilligers CoopSaam”, gaat Koen verder. “Door in onze buurtwinkel – die we op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur openhouden in het Karrenmuseum – lokale en ecologische producten aan te bieden, trachten we mensen bewuster te maken van consumptie. We hergebruiken verpakkingen en vermijden overbodig verpakkingsafval, maar we tonen mensen ook wie wat maakt in welke omstandigheden. Klanten bestellen verse producten online en halen die af in ons winkelpunt. We ontvangen wekelijks een 50-tal klanten.”

Levensles

“Waarom ik me engageer als vrijwilliger? Het geeft voldoening dat ik anderen kan helpen zonder dat daar altijd iets tegenover moet staan. Dat zie ik ook een beetje als een levensles die ik wil meegeven aan onze kinderen, maar eigenlijk aan iedereen”, besluit Koen.

Artikel: Stijnbyme
Foto: gemeente Essen

Facebook39
Facebook
Twitter