Laatste nieuws:
Voorlopig geen parking aan Mastenbos en Fort van Ertbrand in Kapellen

Voorlopig geen parking aan Mastenbos en Fort van Ertbrand in Kapellen

Tijdens de Corona-periode ontdekten veel wandelaars het groengebied rond het Fort van Ertbrand en het nabijgelegen Mastenbos in Kapellen.

Onveilige situatie

Aan de ingang van de twee wandelzones in de Oude Galgenstraat staan sindsdien veel voertuigen in de bermen en dikwijls op de rijbaan geparkeerd. “Dat leidt tot een onveilige situatie voor de fietsers en wandelaars en daarom zochten we samen met het Agentschap voor Natuur & Bos (ANB) en in overleg met Natuurpunt naar een ecologisch verantwoorde oplossing”, zegt schepen Koen Helsen (Open VLD) verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, verkeersveiligheid & mobiliteit van de gemeente Kapellen. Het Agentschap voor Natuur & Bos (ANB) beheert het Mastenbos, terwijl Natuurpunt de site van het Fort van Ertbrand gelegen aan de overzijde van de Oude Galgenstraat, onder zijn hoede heeft.

Kleine parking

“De aanleg van een kleine parking zou ervoor kunnen zorgen dat de vele zwakke weggebruikers die de Oude Galgenstraat frequenteren, veiliger de natuurgebieden kunnen bezoeken. Door het verbannen van de geparkeerde voertuigen worden de bermen dan niet meer verder zwaar beschadigd en kunnen fietsers, joggers en wandelaars veilig hun weg vervolgen”, motiveert de schepen het dossier. Het plan dat ANB uitwerkte is vergelijkbaar met de parking die enkele jaren geleden aangelegd werd ter hoogte van de andere ingang van het Mastenbos aan de Kalmthoutsesteenweg (ingang loopgravenpad). In maart 2021 heeft de gemeente Kapellen een voorwaardelijke vergunning afgeleverd voor het aanleggen en het ontbossen van een zone in de Oude Galgenstraat in functie van de aanleg van een bescheiden parking voor een 60-tal auto’s. Die aanvraag werd ingediend door het Agentschap voor Natuur & Bos (ANB) en ging daarvoor eerst in overleg met Natuurpunt. Beiden kwamen tot een consensus en kozen, in overleg met de gemeente, de locatie uit met respect voor de natuur. Bij het openbaar onderzoek dat begin 2021 werd georganiseerd, werden geen bezwaren ingediend, zodat de gemeente probleemloos een vergunning kon afleveren.

Voorlopig geen parking aan Mastenbos en Fort van Ertbrand in Kapellen2

In beroep

‘Natuurbehoud Kapellenbos vzw’ ging tegen de toekenning van de vergunning door de gemeente Kapellen in beroep bij de provincie Antwerpen. In augustus 2021 heeft de deputatie van de provincie Antwerpen de door de gemeente Kapellen toegekende vergunning echter bevestigd. Daardoor zouden de werken kunnen starten, mocht er geen kink in de kabel komen, want ‘Natuurbehoud Kapellenbos vzw’ ging in hoger beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De vzw is van mening dat de aanleg van de parking een aantasting is van de belangen van de inwoners van Kapellenbos en schade toebrengt aan het ecologisch bosrijk karakter van Kapellenbos. Het gemeentebestuur meent echter dat de realisatie van dit plan de volledige gemeenschap ten goede komt en daarnaast de veiligheid van alle wandelaars, joggers, fietsers en andere gebruikers die de natuurgebieden bezoeken verhoogt. Ook merkt schepen Koen Helsen op dat de vzw geen bezwaar heeft ingediend bij het eerste georganiseerde openbaar onderzoek.

Njet

Een maand geleden en ruim twee jaar na de toekenning van de eerste vergunning door de gemeente, heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen een uitspraak gedaan. Zij besliste om het dossier terug te zenden naar de provincie Antwerpen. Die moet binnen een termijn van drie maanden een nieuwe beslissing nemen. “Ik hoop dat de provincie Antwerpen opnieuw besluit dat de werken echt noodzakelijk zijn voor de exploitatie van en het toezicht op de twee prachtige natuurdomeinen”, aldus schepen Koen Helsen (Open VLD).

MLH

Foto: © MLH

Facebook69
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen