Laatste nieuws:
Volwassenenatelier Kreatief bestaat 40 jaar

Volwassenenatelier Kreatief bestaat 40 jaar

Onlangs vierde Kreatief zijn 40-jarig bestaan. Oorspronkelijk was het een damesclub, op zoek naar leuk gezelschap en iets leuks omhanden, want de mannen gingen werken en de kinderen zaten op school. De vereniging groeide en bloeide. Hoe is het er vandaag mee gesteld?

Met de havenuitbreiding in de jaren ’70 kwamen er heel wat nieuwe gezinnen in Kalmthout wonen. De mannen werkten in de haven, de kinderen liepen school en de thuiswerkende vrouwen zochten een zinvolle tijdsbesteding: sociaal contact, liefst in combinatie met een leuke hobby. Zo ontstond Kreatief, dat vanaf 1976 in zaal Trefpunt in Heide talloze activiteiten organiseerde voor vrouwen. Van koken tot macramé, van zingen tot toneel…

Linda Van Dessel, voorzitter van Kreatief: “Het was een groot succes. In de glorietijd telde de vereniging wel 400 leden. Er was dan ook niks anders te doen of te beleven in Kalmthout. Beetje bij beetje is dat veranderd. Intussen is de vereniging geëvolueerd naar een volwassenenatelier voor vrouwen én mannen. Een aantal jaar geleden kenden we een dipje en we zien wel wat vergrijzing, maar nu zitten we al een paar jaar terug op kruissnelheid, met zo’n 70 à 80 leden. We hebben vier groepen: aquarel, waar ik zelf lid van ben sinds 2000, bloemschikken, zang en turnen. Alle activiteiten vinden plaats in Oka. Enkel de turngroep gaat door in het Gitok.”

In 2007 werd Linda voorzitter. Linda: “Het voelde toen wel een beetje aan als Chinese vrijwilliger, maar toch heb ik het altijd met heel veel plezier gedaan, samen met mijn goede vriendin Linda. We zijn soulmates en vormen echt een tandem, zij secretaris, ik voorzitter. Maar stilaan komen we in een andere levensfase. Linda zit al in de kleinkinderen, mijn man is met pensioen gegaan. En na 10 jaar mogen er wel eens nieuwe ideeën komen aanwaaien, dus dachten we: tijd voor nieuwe mensen met een frisse kijk. Het 40-jarig bestaan leek ons een goed moment om de fakkel door te geven. En Yvan gaat hem overnemen.”

Yvan Verheyen (voorzitter vanaf september 2017): “Tien jaar voorzitterschap, dat vind ik toch al een heel lovenswaardig engagement. Samen met mijn vrouw Vera wil ik wel proberen om het ook zo goed te doen. En nee, dat voelt geen moment als Chinese vrijwilliger (lacht). De bal ging aan het rollen toen de twee Linda’s – zo noemen we ze altijd – in de aquarelgroep zeiden dat ze dachten aan stoppen. Vera en ik waren wel benieuwd naar wat het voorzitterschap allemaal inhield. Dat leek ons wel een uitdaging. Wij worden dus de volgende tandem, Vera secretaris en ik voorzitter. We gaan er met veel enthousiasme tegenaan. Maar zoals men in het Engels zegt: never change a winning team. Wat goed loopt, gaan we zeker niet veranderen.”

Linda: “Wat ik er zo goed aan vind: het heeft niets cursusachtigs, je moet niet dit of dat. Je bent met iets bezig dat je leuk vindt en je ontmoet mensen. Wat je uiteindelijk maakt, wat je mee naar huis neemt, of je aquarel of je bloemstuk gelukt is of niet, dat maakt niet uit.”

Yvan: “Het is heel losjes allemaal, heel relaxed. Dat vind ik de sterkte van de vereniging. Waarvoor je ook komt, je moet geen voorkennis of ervaring hebben. Er is geen echte drempel en je trekt je langzaam op aan het niveau van de anderen.”

Linda: “Ik ben helemaal van nul begonnen. Toen ik bij de aquarelgroep kwam, kon ik helemaal niets. Bij mijn eerste werkjes was ik al blij dat ik iets op papier kreeg. En nu maak ik toch wel wat beter werk, dat ik aan de muur kan hangen.”

Yvan: “Lang geleden werkte ik met olieverf, maar door omstandigheden verzeilde alles in de kast. Mijn verftubes versteenden. Tot mijn vrouw acht jaar geleden een tentoonstelling van Kreatief bezocht en vond dat ik dringend ook eens moest gaan kijken. Prachtig! Ik heb me onmiddellijk ingeschreven in de aquarelgroep en mijn vrouw bij het bloemschikken. En dat doen we nu nog.”

Linda: “De drie sportgroepen, de aquarelgroep en de bloemschikkers doen het goed. Daarbij mogen we het koor niet vergeten. Alleen vind ik dat ze nog eens over hun naam mogen nadenken (lacht).”

Yvan: “Inderdaad. Ze zingen veel beter dan hun naam doet vermoeden: Het Badkamerensemble. Onder leiding van een gedreven dirigente brengen ze prachtige liedjes: het lichtere genre zoals een mooi repertoire van Italiaanse liederen, Franse chansons, musicals zoals My Fair Lady. Een breed gamma maar geen Nederlandse liedjes.”

Linda: “Ze treden regelmatig op, in rusthuizen bijvoorbeeld. Naar ’t schijnt zelfs een keertje in badjas. Geweldig! Alleen zouden ze nog wat mannenstemmen kunnen gebruiken. Dus bij deze: heren, de dames heten u welkom.”

Yvan: “En wie interesse heeft voor één van onze creagroepen, mag altijd eens vrijblijvend komen kijken. Er groeien vriendschapsbanden. De aangename sfeer is het uithangbord van Kreatief en dat willen wij zo houden!”

INFO: www.kreatief.org

Bron en foto: gemeente Kalmthout

JH

Facebook33
Facebook
Twitter
Visit Us