Laatste nieuws:
Vluchtelingen doen vrijwilligerswerk in wzc De Bijster

Vluchtelingen doen vrijwilligerswerk in wzc De Bijster

Kemal Khillo (20) en Asmar Tiba (23), beiden geboren in Syrië, en de Iraakse Amal Alhilfi (34) draaien al enkele weken mee op de werkvloer van woonzorgcentrum De Bijster. Zij zijn drie van de vier vluchtelingen, die via het OCMW Essen hier meerdere momenten per week vrijwilligerswerk doen. “Wij zijn blij dat we kunnen helpen”, vertellen ze alle drie in opvallend goed, verstaanbaar Nederlands.

Fonkelende oogjes

Bewoner Roger zijn ogen fonkelen als Amal bij hem komt zitten om samen in een boek te kijken. “Voor zo’n mooie dame maak ik graag plaats”, lacht Roger. Amal komt drie voormiddagen per week helpen in De Bijster. “Ik draag mee ontbijten rond, ruim mee op na het eten en ik doe activiteiten met de bewoners. Samen met mijn man, dochter (14) en zoon (8) woon ik nu bijna twee jaar in Essen. Wij zijn gevlucht uit Irak. Hier helpen vind ik ook leerrijk. Ik hoop volgend jaar een opleiding zorgkundige te volgen.”

Koffie en thee

“Dat zou ik ook graag doen”, pikt Kemal in. Hij is bijna 21 jaar en ontvluchtte met zijn ouders, broer en zus de oorlog in Syrië. Na een verblijf in Turkije kwam hij 1,5 jaar geleden aan in Essen. “Ik help drie namiddagen per week met het rondbrengen van koffie en thee naar de bewoners. Soms maak ik een wandelingetje in of rond het gebouw met één van hen.”

Dankbaarheid

Asmar vluchtte weg voor de oorlog in Syrië en is nu 1,5 jaar hier nadat hij zeven jaar in Turkije woonde. Hij maakte samen met enkele bewoners kerstversiering. “Ik doe twee namiddagen per week activiteiten met bewoners. Dat vind ik leuk, maar het blijft nog wat moeilijk om elkaar te begrijpen. Zeker met een mondmasker op is het niet altijd eenvoudig om elkaar te verstaan, maar iedereen doet zijn best”, lacht Asmar. “Net als de anderen ben ik blij dat wij hier mogen helpen. Zo drukken we onze dankbaarheid uit, omdat we in Essen goed zijn opgevangen. Ik werkte ook als vrijwilliger voor de gemeente, waar ik hielp met het uitdelen van mondmaskers. Het werk inspireert me ook als kunstenaar. In mijn vrije tijd schilder ik, altijd rond onderwerpen uit het dagdagelijks leven.”

Rustgevend

“Het is mooi om te zien hoe deze drie, samen met onze klusjesman Samer Kalach, op korte tijd uitgroeiden tot waardevolle werkkrachten”, zegt Greet Andriessen, coördinator van de vrijwilligers in De Bijster. “In onze werking met personen met dementie is individuele aandacht belangrijk. Dat geeft die mensen ook rust. Door de coronacrisis was het voor het personeel alle hens aan dek, temeer omdat het grootste deel van onze vaste vrijwilligers wegviel. Velen zitten in een risicogroep door hun leeftijd en zetten daarom hun engagement begrijpelijk even op stop. Daarom zijn we het OCMW dankbaar dat ze ons helpen met het inzetten van deze nieuwe vrijwilligers”, besluit Greet Andriessen.

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook149
Facebook
Twitter