Vlinderstruik snoeien najaar of voorjaar

Vlinderstruik snoeien: najaar of voorjaar

Deze robuuste blikvanger is altijd populair bij tuinliefhebbers omdat er maar weinig planten gemakkelijker zijn. Belangrijk om te weten is dat de vlinderstruik bloemen vormt op de eenjarige takken en dit geeft ook direct aan wat je moet snoeien.

De vlinderstruik dankt zijn naam aan de kleurrijke bloemen vol nectar die allerlei vlinders aantrekken. In het midden tot het eind van de zomer draagt deze heester aan het einde van de eenjarige scheuten massa’s lange overhangende bloeikolven met honderden kleine bloemetjes. Vaak is er nog een tweede bloei met iets kleinere bloemen aan de zijscheuten. Er zijn veel cultivars verkrijgbaar met kleurrijke variaties.

Vlinderstruiken zijn ongesnoeid grote warrige struiken

Vlinderplanten zijn winterharde, bladverliezende heesters met diepgroene spiesvormige bladeren die vaak een zilverachtige onderkant hebben. De lichtbruine takken worden later donkerbruin en ten slotte matgrijs. De oudere takken krijgen barsten en diepere groeven. Vlinderstruiken gedijen in alle grondsoorten en worden in warmere klimaten koepelvormige struiken. Een ongesnoeide vlinderstruik wordt uiteindelijk een dichte, warrige struik met veel kleine bloemen. Deze groeivorm geeft aan dat er jaarlijks drastische snoei nodig is om grotere, sterkere scheuten en grotere, fraaiere bloemen te vormen.

Wanneer snoei je een vlinderstruik

-Beginsnoei jonge vlinderplanten – Snoei jonge vlinderplanten voor een bossig uiterlijk met sterke scheuten vanaf 30 cm boven de grond. Zodra de lentegroei begint, verwijder je alle dunne zwakke of beschadigde takken. De overige scheuten zet je terug op het derde of vierde knoppenpaar om een nieuw gestel te ontwikkelen op 30 cm vanaf de grond, zodat er een korte stam onstaat.
-Onderhoudsnoei vlinderplanten – Om goed te bloeien heeft een vlinderstruik jaarlijkse snoei nodig. Niet alleen om oude takken die de struik geleidelijk verstoppen te verwijderen, maar ook om de vorming van nieuwe bloeischeuten te stimuleren. Snoei in het voorjaar alle oude takken terug tot de stam, om de groeiperiode te verlengen en een goede bloei van zomer tot herfst te garanderen. Haal het gehele jaar dunne,zwakke scheuten weg tot aan de stam, aangezien deze zelden goede bloemen opleveren en ongedierte en ziektes zullen aantrekken.
-Verjongingssnoei vlinderplanten – Ongesnoeide vlinderstruiken worden dichte overvolle struiken . Ze ontwikkelen veel dunne, zwakke, overhangende stengels met weinig bloemen die allen aan de uiteinden zitten en dus vanaf de gond vrijwel niet te zien zijn. Te dichte groei maakt de vlinderstruik ook kwetsbaar voor ongedierte en ziekten. Dit is te keren door zware/rigoureuse snoei of de vlinderplant terug te knippen op de stam. Afhankelijk van dikke takken en scheuten zet je de heester in het voorjaar met een zaag of takkenschaar terug op zijn oorspronkelijk gestel, zodat er vervangingsgroei ontstaat. Een maand na deze zware snoei verwijder je alle zwakke, dune, jonge, scheuten en laat je de sterkste staan.

Uitgebloeide bloemen snoeien voor herbloei

Deze langbloeiende vlinderplanten beginnen te bloeien rond de maand juni. Na de bloei worden de bloemen van de vlinderstruiken snel bruin. Je kunt jouw vlinderstruik er heel makkelijk een stuk frisser uit laten zien als je de uitgebloeide bloemen telkens eruit knipt. Meestal krijg je nog een extra bloei als beloning ook.

Snoei uitgebloeide bloemkolven en de vlinderplant verspilt geen energie

Zodra de bloemen bestoven zijn zal de vlinderstruik volop energie gaan steken in het maken van zaden. Wanneer je juist op dat moment de uitgebloeide bloemen wegknipt heeft de struik deze mogelijkheid niet en kan deze energie gebruikt worden voor het produceren van nieuwe bloemen. Omdat de bruine bloemhoofden zijn weggeknipt vallen de bloemen die nog bloeien ook veel beter op.

Samenvatting:

-Snoei en begeleid je vlinderstruik het gehele jaar door van voorjaar tot laat in de herfst,
-Snoeien in de groeiperiode zal de plant geen schade opleveren, pas op met grote delen wegsnoeien voor of tijdens de vorst.
-Snoei de vlinderstruik in het voorjaar kort tot op de stam.

Geniet van de kleurenpracht en het gefladder romdom jouw vlinderstruiken

Bron: Tuindingen.nl
Foto: Pixabay

Facebook33
Twitter
Follow Me
Tweet