Laatste nieuws:
Versnelling medicijnontwikkeling in de Verenigde Staten

Versnelling medicijnontwikkeling in de Verenigde Staten

Het stimuleren van proefdiervrije, innovatieve methoden die gebaseerd zijn op de menselijke biologie is de beste manier om medicijnontwikkeling sneller én veiliger te maken. Ook de Amerikaanse organisatie FDA (Food and Drug administration) lijkt dit advies ter harte te nemen.

Onverwachte stimulans voor proefdiervrij onderzoek
In april werd al bekend dat de FDA meer gaat investeren in organen-op-chips. Met behulp van deze chips kunnen medicijnen getest worden zonder dat daar een proefdier aan te pas komt. Een onverwachte stimulans voor proefdiervrij onderzoek komt van de president van de Verenigde Staten, Donald Trump. Hij noemt het proces van medicijnontwikkeling traag en moeilijk en hij wil de snelheid van medicijnontwikkeling stimuleren door de regelgeving om te gooien. Die uitspraak stuitte op veel ongeruste berichten van mensen die bang zijn dat dit ten koste zal gaan van de veiligheid van medicijnen.

Innovatieve modellen beter vertaalbaar naar de mens
Maar snelheid en veiligheid hoeven elkaar zeker niet uit te sluiten. Wanneer gebruik wordt gemaakt van proefdiervrije, innovatieve modellen die beter vertaalbaar zijn naar de mens, zal de ontwikkeling van medicijnen sneller gaan én veiliger worden. De innovatieve modellen zijn immers gebaseerd op humane cellen dus voorspellen ze de reactie in het menselijk lichaam beter.

Positief bericht voor proefdieren in de VS
De “Physicians Committee for Responsible Medicine”, die werkt aan het vervangen van dierproeven in medisch onderzoek in de VS, ziet een kans om grote stappen te zetten in de implementatie van proefdiervrije modellen. Zij wil de FDA stimuleren de richtlijnen waarin dierproeven nog als de standaard worden gezien te veranderen.

Bron: Proefdiervrij.nl

JH

Facebook11
Facebook
Twitter
Visit Us