Laatste nieuws:
Vermijd open haarden en houtkachels!

Vermijd open haarden en houtkachels!

Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding in open haarden en houtkachels extra fijn stof in de lucht brengt, adviseren we de bevolking om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit.
De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de luchtvervuiling die, omwille van de lage windsnelheden, in de onderste luchtlagen slecht verdund wordt. De verwachting is dat de fijnstofconcentraties vandaag en ook morgen hoger zullen zijn als gemiddeld in Vlaanderen.

Omwille van de slechte luchtkwaliteit doet de Vlaamse Milieumaatschappij een oproep aan de bevolking om vandaag en morgen geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.

Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen zijn slecht voor de gezondheid, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot.

Als mensen toch stoken, raden we aan om enkel droog en onbehandeld hout te gebruiken.

Meer info: www.vmm.be/stookadvies

Bron: gemeente Essen

JV

Facebook28
Facebook
Twitter
Visit Us