Laatste nieuws:
Verkeersveiligheid op den buiten slotmoment!

Verkeersveiligheid op den buiten: slotmoment!

In onze gemeente hebben we veel landelijke wegen waar zowel tractor als fietser alom aanwezig zijn. Soms kan dit tot situaties leiden waarbij het voor beiden niet duidelijk is hoe ze het best kunnen reageren. Daarom heeft de gemeente in samenwerking met Boerenbond, Plattelandsklassen en de VSV een leader-project Verkeersveiligheid op den buiten uitgewerkt. Het project zorgt ervoor dat zowel de tractorbestuurder als de fietsers weet wat hij of zij kan en moet doen om elkaar veilig te passeren.

Jong geleerd is oud gedaan
Drie landbouwbedrijven stelden hun eigendom open voor de leerlingen van de Wuustwezelse scholen. Tijdens dat belevingsmoment kregen de leerlingen eerst een aantal situaties uitgebeeld op een verkeersmat en mochten ze meten hoe breed een weg, een tractor, hakselaar, een fiets, … is.

Ze ontdekten dat op de typische landbouwwegen die vaak maar drie meter breed zijn, fietser en tractor niet naast elkaar op de weg kunnen rijden. Eén van beiden moet daarom aan de kant gaan. Maar waar, is dan de vraag. Zoek als fietser een veilige plaats op waar je aan de kant kunt gaan staan. Dit is bijvoorbeeld een oprit, een passeerstrook, een berm, … De tractor zal afstand houden tot je veilig aan de kant staat en dan zal hij je veilig passeren. Probeer ook zeker oogcontact te maken met elkaar zodat je je bedoelingen duidelijk kunt maken.

Na de theorie was er ruimte voor het inoefenen van enkele realistische scenario’s. Om beurten konden ze fietser of bestuurder zijn en mochten ze zelfs even in de tractor gaan zitten.

Slotmoment tijdens de sneukeltocht
Ervaar wat de leerlingen hebben geleerd tijdens ons slotmoment op zondag 23 april tijdens de sneukeltocht van Berkenbeek. Terwijl je geniet van het aperitief kun je leren wat je het beste kunt doen. Schrijf je in voor de sneukeltocht en we zien je terug!

Meer info
Duurzaamheidsambtenaar – 03 690 46 37 – duurzaam@wuustwezel.be

Bron en foto: gemeente Wuustwezel

JH

Facebook7
Facebook
Twitter
Visit Us