Laatste nieuws:
Veilig Surfen Enkele tips om ongewenste mails te voorkomen

Veilig Surfen: Enkele tips om ongewenste mails te voorkomen

Vorige keer hadden we het over de preventiecampagne tegen phishing. En omdat de verzenders van dergelijke mails uw adres nodig hebben, geven we u nog enkele tips om u hiervoor te behoeden. 

Een eerste soort ongewenste mails zijn de ‘graymails’. Dit zijn alle reclameboodschappen of informatiebrieven die u krijgt omdat u op een bepaald moment uw adres hebt gegeven om een bestelling te plaatsen of omdat u in een winkel een klantenkaart hebt aanvaard.

Graymails zijn ook de berichten die u krijgt omdat u, toen u zich inschreef op de website van uw krant of favoriete tijdschrift, de vakjes niet hebt uitgevinkt waarmee u zich automatisch op de nieuwsbrief abonneert.

In het geval van ‘spam‘ krijgt u echter mails, terwijl u er niets voor hebt ondernomen.

Vaak achterhaalden de verspreiders van spamberichten uw adres door een gegevensbank te hacken waarin het voorkwam. Een weinig oplettend marketingbureau kan het ook gewoon aan hen hebben doorverkocht.

De grote operatoren, providers van onlinemaildiensten, hebben filterdiensten in het leven geroepen. Onder meer Google heeft het Postvak IN van zijn Gmail-dienst aangepast door tabbladen zoals ‘Promoties’ of ‘Sociaal’ aan te maken.

Wanneer u ze aanklikt, vindt u er de berichten die met de gegeven beschrijving overeenstemmen en die er automatisch in worden ondergebracht.

De reclamebureaus of webwinkels die een dalend bezoekersaantal op hun site vrezen, benadrukken dat de geadresseerde van de mails zich kan uitschrijven. Maar de consumentenverenigingen zien er ook het middel in om te bevestigen dat het om een geldig mailadres gaat. U zult dus nog berichten krijgen voor andere producten.

De oplossing is dus: wees voorzichtig als u uw adres moet geven. U kunt ook een adres aanmaken dat u enkel gebruikt om u in te schrijven of een bestelling te plaatsen.

Bron en foto: Politie.be

AJ

Facebook8
Facebook
Twitter
Visit Us