Laatste nieuws:
(V)echtscheiding Wat met het huis

(V)echtscheiding? Wat met het huis?

Blijkt de zin ‘In goede en kwade dagen’ toch niet helemaal te kloppen? Om een echtscheiding zo eerlijk en correct mogelijk te laten verlopen, neem je maar beter allebei een advocaat onder de arm of stel je samen een bemiddelaar aan.

“Een echtscheiding is erg individueel. De persoonlijke en financiële situatie is bij elk stel immers anders. Er is dus geen pasklaar antwoord voor een eerlijke verdeling van onroerend goed”, zegt Britta Delbrouck, advocate bij ConSenso-Advocaten en bemiddelaar in familiezaken. “In geval van onderlinge toestemming verloopt alles een stuk vlotter dan bij een vechtscheiding, maar het is toch raadzaam dat beide partijen een advocaat of bemiddelaar raadplegen. Meestal gaat een echtscheiding namelijk veel verder dan de verkoop van een huis.”

Tijdelijke woonstvergoeding
In de meeste gevallen blijft – in afwachting van de verdeling – één van de twee partners tijdelijk in de woning. “Meestal raamt een notaris of schatter dan een huurprijs voor de woning. De partner die in de woning verblijft, betaalt dan de andere partner van bij het inleiden van de echtscheiding de helft van deze huurprijs tot op het ogenblik van de verdeling”, legt Delbrouck uit.

Voorbeeld
Dirk en Els besluiten te scheiden. Ze hebben sinds enkele jaren een eigen woning en zijn elk voor de helft eigenaar. Els wil graag in de woning blijven. Dirk trekt tijdelijk bij zijn ouders in. Een schatter raamt de huurprijs van hun woning op 750 euro. Els betaalt Dirk maandelijks de helft van dit bedrag – 375 euro – tot op het ogenblik van de verdeling.

Woning overnemen
Vervolgens kan het onroerend goed overgenomen worden door één van de twee partners of verkocht worden aan derden. “Bij een overname door één van de twee partners, betaal je geen registratierechten aan de notaris maar wel een zogenoemde verdeel- of miserietaks. De Vlaamse Regering heeft deze taks in het nieuwe Regeerakkoord verlaagd van 2,5% naar het vroegere tarief van 1% (vanaf 1 januari 2015, nvdr.)”, verduidelijkt Delbrouck. “Er is echter een vrijstelling op de eerste schijf van 50.000 euro.”

Voorbeeld
Els wil ook na de scheiding in de woning blijven. Het huis wordt geraamd op 300.000 euro. Ze kan Dirk voor de helft van het bedrag uitkopen maar is de fiscus ook 2.500 euro miserietaks verschuldigd (300.000 – 50.000 euro = 250.000 x 0,01).

Woning verkopen
“Het komt ook vaak voor dat beide partners – omwille van financiële of emotionele redenen – op zoek gaan naar een nieuwe woonst”, zegt Delbrouck. “In dat geval kunnen de ex-echtgenoten hun woning verkopen en het verkoopbedrag verdelen. In plaats van de verdeeltaks (of miserietaks) betaalt de koper dan 5% (in geval van klein beschrijf) of 10% registratierechten.”

Bron: Hebbes.be
Foto: Pixabay

JH

Facebook10
Facebook
Twitter
Visit Us