Laatste nieuws:
Vang jij Oekraïense vluchtelingen mee op

Vang jij Oekraïense vluchtelingen mee op?

Gezinnen die Oekraïense vluchtelingen willen opvangen, kunnen zich aanmelden bij het onthaal van de gemeente of via dit formulier. Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) lanceert hiervoor de campagne #PlekVrij.

Spontane solidariteit

Zondag beslisten de Europese Ministers van Binnenlandse Zaken en Migratie dat Oekraïense vluchtelingen een automatisch beschermingsstatuut krijgen. Dit betekent dat ze de asielprocedure niet moeten doorlopen. Zodra zij in België aankomen, hebben ze tot drie jaar verblijfsrecht. Voor de opvang van de Oekraïense vluchtelingen kijkt de federale regering in eerste instantie naar de Belgische gezinnen. Van grote opvangcentra is geen sprake. De regering haakt daarmee dankbaar in op de spontane solidariteit en de vele aanbiedingen van slaapplaatsen door gezinnen.

Campagne #Plekvrij

‘Er zijn enorm veel mails en berichten vanuit de bevolking’, zegt staatssecretaris Mahdi. ‘Iedereen wil helpen. Deze oorlog laat niemand onberoerd.’ Daarom lanceert hij de campagne #PlekVrij.

Onthaalcentrum

Gezinnen die bereid zijn om vluchtelingen op te vangen in hun huis, kunnen dat melden via dit formulier, het onthaal van de gemeente of op het nummer 03 690 46 00. Tegen woensdagmiddag wil het crisiscentrum graag een eerste balans opmaken. De eerste aanmelding en verdere verspreiding van de vluchtelingen zal gebeuren in een onthaalcentrum in het voormalige Jules Bordet-ziekenhuis in Brussel.

Bron: gemeente Wuustwezel
Foto: Pixabay

Facebook56
Twitter
Follow Me
Tweet