Laatste nieuws:
Vanaf vandaag weer enkele versoepelingen

Vanaf vandaag weer enkele versoepelingen

De Veiligheidsraad kondigde weer een aantal versoepelingen van de maatregelen aan. Deze zijn van kracht vanaf maandag 18 mei. Er is vooral goed nieuws voor (gezonde) grootouders, kappers en sportclubs.

Terug naar school

In Vlaanderen was er op 15 mei al een generale repetitie, maar vanaf 18 mei gaan de lagere en de secundaire scholen weer gedeeltelijk open voor lessen. Voor het basisonderwijs geldt dat voor het 1e, 2e en 6e leerjaar, voor het secundair voor de laatstejaars: 6e jaar in algemeen secundair, technisch onderwijs en beroepsonderwijs en 7e jaar in het beroepsonderwijs.

Beperkt bezoek in woonzorgcentra

Vanaf 18 mei mogen bewoners van woonzorgcentra opnieuw bezoek ontvangen. Eén vaste persoon mag langskomen. Ook hier moet afstand worden gehouden. Een kus of een omhelzing mag dus nog niet. Neem contact op met WZC Sint-Michaël of De Bijster om te weten aan welke afspraken je moet houden.

Grootouders en kleinkinderen

Grootouders die niet tot de risicogroep behoren (65+, gezondheidsklachten …) mogen weer op hun kleinkinderen passen. De voorwaarde is wel dat de grootouders tot dezelfde sociale huisbubbel behoren als hun kleinkinderen. Grootouders mogen ook niet tegelijk mantelzorger zijn.

De bib blijft online werken

De bib in de Stationsstraat bereidt zich volop voor om de normale dienstverlening zo snel als mogelijk te hernemen. Intussen kun je nog altijd boeken op voorhand online bestellen en ze ter plaatse afhalen. Zo houden we makkelijker afstand.

Karrenmuseum en Toerisme Essen terug open

Het Karrenmuseum van Essen laat mensen vanaf vorige maandag gratis toe in het openluchtgedeelte. Groepsbezoeken zijn niet toegestaan. Enkel personen die onder hetzelfde dak wonen, mogen samen een natuur- of culturele bezienswaardigheid bezoeken. Het toeristisch kantoor De Tasberg staat klaar om je in eigen dorp een aangename tijd te laten beleven. De Kiekenhoeve zit op dezelfde locatie, maar blijft voorlopig nog gesloten.

Kappers en schoonheidsspecialisten

Zij mogen, alleen op afspraak, weer klanten ontvangen. Kappers en klanten moeten een mondmasker dragen. Tijdens het knippen zullen we dus creatief moeten zijn. Volg goed de afspraken op van je kapper. Ook nagelsalons, niet-medische pedicure zaken, barbiers, tatoeage- en piercingsalons mogen terug openen. Massagediensten mogen nog niet openen.

Huwelijken en begrafenissen

Huwelijken en begrafenissen mochten al, maar alleen met getuigen en ouders. Vanaf 18 mei mogen er maximaal 30 personen aanwezig zijn. In het gemeentehuis van Essen kan je – omwille van de sociale afstand – een huwelijk doen met maximaal 15 gasten, exclusief bruidspaar, schepen, ambtenaar van van de burgerlijke stand en fotograaf. Contacteer de dienst Burgerzaken voor alle details (03 670 01 39).

Sportclubs in buitenlucht

Sportclubs mogen weer trainen in de buitenlucht, mét een coach of een meerderjarige toezichter en met niet meer dan 20 mensen. De sociale afstand van 1,5 meter moet worden gerespecteerd. Het is niet de bedoeling om initiatielessen te organiseren. Kantines blijven gesloten. De outdoor fitness in het sportpark en aan de Wildertse Duintjes blijven gesloten, net zoals alle buitenspeeltuinen.
Fitnesscentra mogen (indoor en outdoor) geen activiteiten uitoefenen. Een coach/trainer verbonden aan een fitnesscentrum kan wel in de buitenlucht lessen geven in het kader van de regel omtrent sporttrainingen.

Aanbevelingen voor het dragen van mondmaskers

Het dragen van een mondmaskers is sterk aanbevolen in openbare ruimtes, in winkels en op markten. Het is verplicht om te dragen op het openbaar vervoer. Het dragen van handschoenen wordt niet aangeraden.

Nog geen evenementen

De Veiligheidsraad benadrukt dat alle sport- en cultuurevenementen verboden zijn tot zeker 30 juni. Samen in een cultuurzaal zitten zit er niet meteen in. Ook voor de horeca, de zomerkampen en de mogelijkheid om over de grens te gaan, is het nog even wachten op meer nieuws. Een volgende versoepeling, als de cijfers niet terug stijgen, is pas voorzien op 8 juni.

Meer informatie?

https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/
Bron: gemeente Essen
Foto: Pixabay

Facebook85
Facebook
Twitter