Laatste nieuws:
Vanaf 11/08 code ROOD in natuurgebied - hoog brandgevaar, wees voorzichtig!

Vanaf 11/08 code ROOD in natuurgebied – hoog brandgevaar, wees voorzichtig!

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kondigt vanaf 11 augustus code ROOD af voor de provincie Antwerpen. Doordat het erg droog is in onze natuur -en heidegebieden en bossen, is het brandgevaar er erg groot. Daarom geldt er vanaf vandaag een rook- en vuurverbod in deze gebieden.

Gebruik BBQ en vuurkorven sterk ontraden

Naast een absoluut rookverbod in de natuur- en heidegebieden, is het strikt verboden om vuur in open lucht te maken. Het gebruik van barbecues en vuurschalen wordt sterk ontraden, vooral in bosrijke gebieden zoals het woonbos in Wildert of de weekendzone in Horendonk.

Wat betekent code rood?

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) hanteert een brandwaarschuwingsindex voor de provincie Antwerpen. Code ROOD betekent een extreem hoog risico op brand in (naald)bos- en heidegebieden. Het is uitzonderlijk droog en brandgevaarlijk in de natuurgebieden. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden. Beheerders en brandweer zijn uiterst waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel en wordt er extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden overdag bemand. In periodes van verhoogd brandgevaar vragen we aan iedereen om extra alert en voorzichtig te zijn. Zoals altijd, is het verboden om vuur te maken of om sigarettenpeuken op de grond te gooien. Fase oranje betekent hoog gevaar. Wees voorzichtig! Als er een brand uitbreekt rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden elke dag bemand.

In bijlage een informatiefolder, specifiek bestemd voor de bewoners van het woonbos in Wildert en de weekendzone in Horendonk.

Downloads

Folder veiligheid woonbos en weekendzone (pdf)

Bron: gemeente Essen
Foto: Pixabay

Facebook55
Twitter
Follow Me
Tweet