Laatste nieuws:
Vanaf 1 september vallen heel wat beperkingen weg

Vanaf 1 september vallen heel wat beperkingen weg

Door de vaccinatiecampagne blijven de coronacijfers voorlopig beheersbaar. Daarom gaat op 1 september de volgende stap van het zomerplan in. Dat betekent dat de meeste coronamaatregelen op de schop gaan.

-De regels in de horeca worden een pak soepeler. Eigenlijk moet je alleen nog een mondmasker ophouden als je rondloopt. Verder vallen de beperkingen weg. Er zal dus geen sluitingsuur meer zijn, het zal niet langer verboden zijn om aan de toog te staan, er moet geen afstand meer gehouden worden tussen de gezelschappen en er zal geen beperking meer zijn van het aantal mensen aan tafel.

-Ook in de nachtwinkels zijn er geen regels meer.

-Op trouwfeesten mag je opnieuw dansen. De regels voor begrafenissen, communies en clubs vallen weg.

-Thuis mag je opnieuw zoveel mensen ontvangen als je wil.

-Bij evenementen van 200 bezoekers binnen of 400 buiten zijn er geen beperkingen meer. Mensen moeten dus geen mondmasker meer dragen of afstand houden. Een kanttekening is wel dat lokale autoriteiten zelf nog kunnen beslissen om strengere maatregelen op te leggen. Bij evenementen met meer bezoekers kan het Covid Safe Ticket gebruikt worden, zodat het evenement mag doorgaan zonder beperkingen.

-In Vlaanderen wordt thuiswerk niet langer aanbevolen, al wordt er aan de bedrijven wel gevraagd om een thuiswerkplan uit te werken. In Brussel blijft thuiswerk aanbevolen.

-Wie terugkeert uit een rode zone en niet volledig gevaccineerd is (en dus geen vaccinatiecertificaat kan voorleggen), moest zich tot nu toe op dag 1 of 2 laten testen en tot aan het resultaat in quarantaine. Daar komt nu een verplichte test op dag 7 bij. Quarantaine tussen de twee testmomenten hoeft niet.

Er zijn enkele regels die wel nog blijven gelden. Zo moet je op publieke plaatsen (het openbaar vervoer, stations, winkels, bibliotheken, gerechtsgebouwen, gebouwen van erediensten) nog altijd afstand houden en een mondmasker dragen.

Bron: gemeente Essen
Foto: Pixabay