Laatste nieuws:
Twee publieke laadpalen voor elektrische wagens in gebruik genomen

Twee publieke laadpalen voor elektrische wagens in gebruik genomen

Netbeheerders Eandis en Infrax plaatsen dit jaar de eerste 750 van in totaal 2500 nieuwe publieke laadpalen voor elektrische wagens in Vlaanderen. In elke gemeente komt dit jaar al minstens één laadpaal te staan. De eerste twee exemplaren in Wuustwezel werden op 6 november 2017 ingehuldigd. Tegen 2020 worden er dat zes. Je vindt de laadpalen aan de bib in Wuustwezel-centrum en de Kerkplaats te Gooreind.

Publieke laadpalen zijn belangrijke aanvulling
De Vlaamse Regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische wagens aanmoedigen. Omdat publieke laadpalen een belangrijke aanvulling zijn op thuisladen en laden op het werk, hebben de Vlaamse Overheid en netbeheerders Eandis en Infrax samen een spreidingsplan opgemaakt voor 2500 bijkomende publieke laadpalen, waarvan minstens één in elke gemeente in Vlaanderen. De eerste nieuwe laadpaal werd op 11 mei in Oostende ingehuldigd. 6 november was Wuustwezel aan de beurt.

Op basis van analyses, onafhankelijke studies en ervaring uit het buitenland, werden de beste locaties uitgekozen om de nieuwe laadpunten in te planten bij carpoolparkings, kantoorgebouwen, handelscentra, mobiliteitsknopen en plaatsen voor vrijetijdsbesteding.

De plaatsing van de palen wordt over vier jaar gespreid. Dit jaar verschijnen de eerste 750 exemplaren in de straten. Laadpaaloperator Allego zal via een concessie instaan voor de levering, plaatsing en uitbating van de laadpalen.

Waar wordt meest opgeladen?
Elektrisch laden werkt anders dan traditioneel tanken. Benzine, diesel of gas tank je onderweg, meestal als je tank bijna leeg is. Elektrisch laden doe je anders.

‘Uit studies blijkt dat 70% van de laadbeurten gebeurt in en rond de privéwoning. Daarnaast wordt 20% van de oplaadbehoeften ingevuld door bedrijven die steeds meer laadpunten voorzien voor hun werknemers, bezoekers of klanten om op of bij te laden’, verduidelijkt Walter Van den Bossche, CEO van Eandis.
Publieke laadpalen zijn, samen met die in winkel- of sportcentra, aanvullend goed voor de overige 10%. Ze zijn vooral belangrijk om te kunnen bijladen en afstanden tussen het opladen thuis (of bij bedrijven) te overbruggen. Ten slotte zijn er ook steeds meer snelladers langs snelwegen.

‘Het is vooral belangrijk dat er voldoende laadpalen komen voor de keren dat we een ander traject afleggen: een vakantie aan zee, een niet-dagelijkse werkverplaatsing of een uitstap naar een pretpark. Pas als mensen ook voor uitzonderlijke ritten voldoende laadmogelijkheden hebben, zullen we hen écht overtuigen om elektrisch te rijden’, zegt Bart Tommelein, Vlaams Minister van Energie. Het is de combinatie van alle types laadpunten die elektrisch rijden in Vlaanderen aantrekkelijk en makkelijk moet maken.

Hoe vind je een laadpaal?
Er is een samenwerking met Smoov (www.smoov.be). Dit is een app waarmee je de locaties van de laadpalen kunt terug vinden. Ook kun je via deze app betalen als je dit wenst te koppelen aan elkaar. Anders is de betaling via een kredietkaart mogelijk.

Laadpaal op verzoek
Publieke laadpalen zijn ook cruciaal voor wie niet de mogelijkheid heeft in of rond de woning een privé-oplaadpunt te plaatsen.
Kun je thuis niet opladen en is er geen (of onvoldoende) publieke laadinfrastructuur in je buurt? Dan kun je, vandaag reeds, kosteloos de plaatsing van een publieke laadpaal in je buurt aanvragen via netbeheerder Eandis (www.eandis.be/laadpaal-aanvragen)

Het opladen zelf gebeurt tegen betaling, op dezelfde manier als bij de andere 2500 publieke laadpalen.

Wat verwacht de elektrische rijder?
Eenvoudig opladen aan een marktconform laadtarief is alvast een manier om drempels weg te werken. Er zijn vandaag al heel wat aanbieders van laadkaarten. Bedoeling is dat de meeste bestaande kaarten toegang krijgen tot de 2500 publieke laadpalen. Interoperabiliteit heet dat.

Waarom als gemeente investeren in elektrische laadpalen?
Als gemeente hebben we het burgemeestersconvenant ondertekend waarmee we aangeven om tegen 2020 de broeikasgasuitstoot op ons grondgebied met 20% willen verminderen. Één van de stappen die daarin genomen kunnen worden, is mensen aansporen om elektrisch te rijden. Één van de struikelblokken is dat er nog niet genoeg locaties zijn waar je je wagen kan opladen. Door in onze gemeente tegen 2020 zes laadpalen te plaatsen, hopen we dit struikelblok al mee uit de wereld te helpen.

Meer info
​Duurzaamheidsambtenaar – 03 690 46 37 – duurzaam@wuustwezel.be

Bron en foto: gemeente Wuustwezel

JH

Facebook5
Facebook
Twitter
Visit Us