Laatste nieuws:
Tuur rijdt volgende week met zonnewagen doorheen de Sahara

Tuur rijdt volgende week met zonnewagen doorheen de Sahara

Tuur Van Den Bergh (22) uit Kalmthout neemt volgende week deel aan de Solar Challenge Morocco, een wedstrijd voor wagens aangedreven door zonne-energie. Samen met negentien andere ingenieursstudenten maakt Tuur deel uit van het Agoria Solar Team, het studententeam van de KU Leuven dat afgelopen jaar werkte aan het ontwerp en de bouw van een gloednieuwe zonnewagen. Tijdens de Solar Challenge Morocco zal het Belgische team op vijf dagen tijd 2500 kilometer afleggen doorheen de Marokkaanse Sahara.

Negende Belgische zonnewagen

Tuur maakt deel uit van het Agoria Solar Team, een team van 20 ingenieursstudenten dat naast hun studies vrijwillig samenwerkt om ‘s werelds beste zonnewagen te bouwen. De nieuwste zonnewagen, genaamd BluePoint Atlas, is de negende zonnewagen gebouwd in België. Heel wat nieuwe innovaties en vooruitgang in technologie hebben bijgedragen tot een bijzonder performant eindresultaat. Meest opvallend aan de nieuwe zonnewagen is de puntige wagenvorm met slechts drie wielen. De BluePoint Atlas vormt een mooi voorbeeld van wat mogelijk is met hernieuwbare energie en de nieuwste technologieën. Tuur was binnen het team verantwoordelijk voor de structuur van de zonnewagen. Hiervoor onderzocht hij verschillende soorten composieten om hieruit de wagenvorm te produceren. Belangrijk hierbij waren het gewicht en de stijfheid van het materiaal, aangezien de wagen best zo licht mogelijk weegt maar toch sterk genoeg is om de Marokkaanse wegen te trotseren. Het finale gewicht van de zonnewagen is slechts 180 kilogram!

Tuur rijdt volgende week met zonnewagen doorheen de Sahara
Het Agoria Solar Team bij de onthulling van de zonnewagen in augustus
Eerste uitdaging in de Sahara

Het Leuvense studententeam zal volgende week deelnemen aan de Marokkaanse Solar Challenge, een wedstrijd voor zonnewagens die plaatsvindt in Marokko. Het zal de eerste keer zijn dat er met een Belgische zonnewagen op het Afrikaanse continent wordt gereden. Op vijf dagen tijd zal de zonnewagen zo’n 2500 kilometer moeten afleggen, dit doorheen de warme Sahara en langs de voet van het Atlasgebergte. De lat ligt hoog voor het Belgische team, want met hun vorige zonnewagen werden ze zowel Europees als wereldkampioen. Gewoonlijk vindt het wereldkampioenschap plaats in Australië, maar vanwege de strenge coronamaatregelen in het land kon er dit jaar geen editie plaatsvinden. Het team bevindt zich ondertussen al enkele weken in Marokko en houdt zich bezig met de laatste voorbereidingen voor de wedstrijd. De Solar Challenge Marokko gaat van start op maandag 25 oktober en duurt tot en met vrijdag 29 oktober.

“Afgelopen jaar is er heel wat tijd en moeite gekropen in het ontwerp en de bouw van de zonnewagen, gezien het eindresultaat was dat het volledig waard. Ik ben enorm benieuwd om de wagen te zien rijden in Marokko, we gaan volledig voor de winst!”
Tuur Van Den Bergh (22, Kalmthout), Structureel Ingenieur bij het Agoria Solar Team

De Bluepoint atlas in cijfers

Topsnelheid: 150 kilometer per uur
Gewicht: 180 kilogram
Autonomie: 700 kilometer (zonder zon!)
Zonnepaneel: 292 silicium zonnecellen (4 m²)
Aandrijving: Zelfontworpen elektromotor met efficiëntie van 98%

Brone en foto’s: Agoria Solar Team