Laatste nieuws:

Tumoren tegen tumoren

Stichting Proefdiervrij in Nederland werkt, samen met bijna 50.000 donateurs, aan een toekomst zonder proefdieren. Steeds meer mensen raken ervan doordrongen dat proefdieren daadwerkelijk kunnen worden vervangen door de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. Het ontwikkelen van proefdiervrij onderzoek vereist een nieuwe en creatieve benadering van oude vragen. Wetenschappers, ondernemers, de overheid en de maatschappij moeten openstaan voor innovatieve onderzoeksmethoden en zich hiervoor inzetten. Het is heel goed mogelijk om in de toekomst proefdieronderzoek overbodig te maken. Proefdiervrij onderzoek is beter voor mens én dier!

Tumoren tegen tumoren Het project “Tumoren tegen tumoren” is in 2014 van start gegaan. Prof. Jan Hoeijmakers, dr. Dik van Gent en dr. Julie Nonnekens hebben heel hard gewerkt aan het ontwikkelen van een model om kankermedicijnen te kunnen testen zonder dat daar proefdieren bij nodig zijn. Inmiddels is het project bijna afgerond en hebben ze mooie resultaten bereikt. Het onderzoeksteam ontwikkelde een methode om van een stukje tumor heel dunne plakjes te snijden. Zo kan één stukje tumor wel twintig tot dertig plakjes opleveren. Die tumorplakjes kunnen ze nu al ongeveer een week in leven houden. In die periode kan een reeks van medicijnen en therapieën worden onderzocht.

Vlnr: prof. Hoeijmakers, dr. Van Gent en dr. Nonnekens
Vlnr: prof. Hoeijmakers, dr. Van Gent en dr. Nonnekens
Samenwerking met Medisch Centrum

Voor dit onderzoek is goede communicatie met het ziekenhuis heel belangrijk: het team van prof. Hoeijmakers krijgt tijdig een seintje wanneer bij een patiënt een tumor wordt verwijderd. Zo kunnen zij ervoor zorgen op tijd ter plaatse te zijn om een stukje van de tumor op te halen dat zij voor hun onderzoek gaan gebruiken. Dr. Julie Nonnekens geeft aan dat ze in de afgelopen jaren heel goede contacten heeft opgebouwd met de artsen waardoor ze tot nu toe altijd voldoende patiëntmateriaal had om onderzoek te doen.

Proefdiervrij onderzoek gaat internationaal

Dr. Dik van Gent werkt hard aan het doortesten van dit geweldige proefdiervrije model om medicijnen tegen kanker te testen. Hij bezocht meerdere internationale congressen waar hij presentaties gaf over de tumorplakjes. Dik van Gent: “ik merk dat veel kankeronderzoek nog heel sterk is gericht op het gebruik van proefdieren. Ik probeer met mijn presentaties wereldwijd zoveel mogelijk onderzoekers te overtuigen en ze over te halen om ook proefdiervrij onderzoek te doen naar kanker”. Proefdiervrij is dr. Van Gent daar heel dankbaar voor! Want proefdiervrij onderzoek met tumorplakjes is beter voor mens én dier!

Bron en foto: Proefdiervrij.nl

JH

Facebook12
Facebook
Twitter
Visit Us