Laatste nieuws:
Tomatenfestival presenteert eigen praline2
De tomatenpralines ‘Rito’ en ‘Muse’ van chocolatier Clément Ickx zijn werkelijk snoepjes voor het oog en kregen elk een toepasselijke, eetbare ‘selfie’ in hun ontwerp. Copyright: Arboretum Kalmthout

Tomatenfestival presenteert eigen praline

Tijdens het eerste weekend van september verwelkomt Arboretum Kalmthout haar bezoekers voor een extra smakelijke editie van het Tomatenfestival.

Chefs, traiteurs en lokale producenten bereiden op de culinaire festivalweide originele hapjes met verse tomaten. Als smaakmaker zijn er opnieuw heel wat zeldzame tomatensoorten te zien in een uitgebreide tentoonstelling in het Vangeertenhof. En tot slot presenteert Arboretum Kalmthout in primeur twee eigen tomatenpralines én een gloednieuwe Arboretum Gin op basis van ingrediënten uit de arboretumtuin. Voor fijnproevers, niet te missen!

Tomatenfestival presenteert eigen praline
Het tomatenfestival 2020 in een buitenopstelling, waarbij bezoekers honderden tomatenrassen op lange tafels konden bewonderen. Ook komende editie vormt de arboretumtuin het decor voor het culinaire gedeelte met lokaal kooktalent. Copyright: Arboretum Kalmthout
Tentoonstelling en zadenverkoop

Het tomatenfestival van Arboretum Kalmthout zwaait traditioneel de zomer uit met een kleurrijke tentoonstelling over deze smakelijke vrucht. Zo’n 200 opmerkelijke en zeldzame tomatenrassen passeren de revue in een overzichtstentoonstelling in het historische Vangeertenhof. Moestuinliefhebbers kunnen er grasduinen en shoppen in de gespecialiseerde zadendatabank tussen ruim 300 tomatenrassen, waarvan de vrijwilligers van Arboretum Kalmthout de zaden zelf oogsten, schoonmaken en inventariseren.

Culinaire festivalweide

Deze editie van het Tomatenfestival krijgt een uitgesproken culinair tintje. Traiteurs en lokale producenten laten je – aan democratische prijzen- op zaterdag en zondag aan hun eetkraam in de arboretumtuin proeven van originele hapjes met tomaat als hoofdingrediënt. Wil je zelf aan de slag, dan kun je inspirerende recepten plukken uit de tentoonstelling en je ingrediënten aan het kraam met verse tomaten kopen. Tomatenkwekerij Stoffels uit Rijkevorsel zorgt voor een hoogstaand assortiment.

Tomatenpraline in primeur
De Kalmthoutse chocolatier Clément Ickx werkt al 40 jaar met chocolade, en nog altijd met evenveel passie. In zijn atelier ‘Het Zwarte Goud’ in Heide (Kalmthout) creëerde hij speciaal voor het Tomatenfestival van Arboretum Kalmthout twee bijzondere pralines in een ongewone combinatie met tomaat. En zoals steeds doet hij dat op volledig ambachtelijke wijze. Zijn creaties ‘Rito’ en ‘Muse’, kregen een basis van pure en melkchocolade afgetopt met een laagje witte chocolade. Voor de vulling met eigen bereide tomatencoulis liet hij zich inspireren door de gelijknamige tomaatjes van Stoffels Tomaten. Bezoekers van het tomatenfestival kunnen de praline gratis proeven én mee naar huis nemen, want ze zijn er in primeur te koop. Een pralinedoosje ‘Rito’ of ‘Muse’ bevat drie stuks en kost 4 euro.

Nieuwe Arboretum Gin voor tuinuitbreiding

Op 3 september lanceert Arboretum Kalmthout een tweede unieke Arboretum Gin, met rozen en sparrennaalden die geplukt werden in de arboretumtuin. Het resultaat is een frisse, kruidige gin met acht botanische extracten. Ideaal voor een heerlijke nazomer. De eerste Arboretum Gin, uitgebracht in april 2021, vloog meteen de deur uit en was gebaseerd op de bloemen van Hamamelis uit de wereldberoemde collectie toverhazelaars van Arboretum Kalmthout. Opnieuw is de oplage beperkt tot 1.000 met de hand genummerde flessen. De opbrengst van de verkoop gaat rechtstreeks naar de 1 hectare tuinuitbreiding van het arboretum. Arboretum Gin is een creatie en productie van Sterkstokers en Arboretum Kalmthout. De nieuwe Arboretum Gin is voor het eerst te koop tijdens het Tomatenfestival, daarna is hij in de cadeau- en boekenshop van Arboretum Kalmthout te verkrijgen. Een fles van 500 ml kost € 39,50.

Tomatenfestival presenteert eigen praline3
De nieuwe Arboretum Gin kreeg een verfijnde, delicate mix van acht verschillende botanische extracten: roos en spar uit Arboretum Kalmthout, maar ook jeneverbes, engelwortel, tijm, munt, oregano en kaneel.
Copyright: Arboretum Kalmthout
Programma 2021

Vrijdag 3 september
– 10.00 – 17.00 uur tentoonstelling en zadenverkoop
Zaterdag 4 & zondag 5 september
– 10.00 – 17.00 uur tentoonstelling en zadenverkoop
– 11.00 – 16.30 uur verkoop van hapjes, streekproducten en tomaten
– 14.00 uur seizoenswandeling met gids in de arboretumtuin (max. 25 personen)
Culinaire Gasten
– Traiteur Elke Van Dale van P.I.P., kweekt haar eigen bio-tomaten in Kalmthout
– Kok Eddy Vanden Langenbergh, culinaire duizendpoot, vaste waarde in het tomatenfestival
– Traiteur Chef’s @Home, koks in hart en nieren, mét foodtruck
– Ann Wouters, Kalmthoutse, huisgemaakte bio-sauzen met tomaten uit eigen oogst
– Clément Ickx, chocolatier van ‘Het Zwarte Goud’ in Kalmthout en ontwerper van de tomatenpralines

PRAKTISCHE INFO
Tomatenfestival
3 tot en met 5 september van 10:00 tot 17:00

Contact- & bezoekadres
Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
T +32 (0)3 666 67 41
E info@arboretumkalmthout.be

Toegangsprijzen
€ 7 vrijdag – € 8,5 zaterdag & zondag| gratis op vertoon van een geldige jaarkaart of museumpas en voor kinderen <12 jaar | toegang tot de tuin inbegrepen | tickets online of aan de kassa Plantencentrum, cadeau- & boekenshop en cafetaria
Het plantencentrum, de cadeau- & boekenshop en de cafetaria zijn vrij toegankelijk van 1:00 tot 17:00, ook op zon- en feestdagen.

Maatregelen coronavirus
Arboretum Kalmthout organiseert het Tomatenfestival volgens de op dat moment geldende COVID-19 veiligheidsmaatregelen van de overheid. Meer info over de maatregelen vind je in de FAQ-vragen op de website.

Website
www.arboretumkalmthout.be

Bereikbaarheid
Het NMBS station van Kalmthout ligt op 200 m van de ingang van Arboretum Kalmthout.
De Fietsostrade F14 Essen-Antwerpen ligt naast het domein.
Eigen parking + extra parking aan NMBS station Kalmthout.
Meer informatie bereikbaarheid op de website

Bron en foto’s: Arboretum Kalmthout