Laatste nieuws:
Tomatenfestival Arboretum Kalmthout
Bezoekers ontdekken honderden verschillende tomatenrassen, vooral oude heirloom-rassen maar ook de nieuwste creaties uit gespecialiseerde tomatenkwekerijen. (archiefbeeld 2019) Copyright: Arboretum Kalmthout

Tomatenfestival Arboretum Kalmthout

Vrijdag 4 tot en met maandag 7 september van 10:00-17:00

Arboretum Kalmthout zwaait de zomer uit met een kleurrijke buitententoonstelling over de tomaat. In deze editie van het tomatenfestival kun je zelfs een Belgisch tintje waarnemen. Niet omwille van de vele rode, gele en zelfs zwarte tomaten, maar door de historisch belangrijke rol die onze eigen tomatentelers hadden, en nog steeds hebben, in de veredeling van deze smakelijke vrucht. Inkomtickets met tijdslot zijn vanaf nu te boeken via de website van het arboretum.

De échte smaak van tomaten

In de loop van decennia zijn vele tomatenrassen hun oorspronkelijke, rijke smaak verloren van zodra ze in het commerciële circuit belandden. Maar dat tij is ondertussen gekeerd. Niet alleen topchefs, maar ook consumenten stellen hoge eisen aan de kwaliteit die op hun bord belandt. Heirloomtomaten bieden een uitweg voor wie op zoek is naar de échte smaak van tomaat. Kies je voor tomaten uit eigen land, dan kom je uit bij klinkende namen als ‘Ancienne Belge’, ‘Belgische Gele’ en ‘Wilrijkse Schone’. Tijdens het tomatenfestival kun je ruim 300 tomatenrassen bewonderen.

Tomatenfestival Arboretum Kalmthout2
Gepassioneerde verzamelaars en professionele (bio-)kwekers leveren een belangrijke bijdrage aan de tentoonstelling, met ruim 300 rassen die je doorgaans niet in de winkel ziet. (archiefbeeld 2019)
Copyright: Arboretum Kalmthout
Zadenverkoop van bijzondere tomatenrassen

Moestuinliefhebbers mogen zich in de handen wrijven en zich helemaal laten gaan aan de zadenstand bij de tomatententoonstelling. De tomatenzaden zijn afkomstig uit de eigen zadenbank van Arboretum Kalmthout, die door de vrijwilligers jarenlang uitgebouwd is tot een collectie van ruim 400 verschillende tomatenrassen. Bezoekers kunnen aan de stand praktisch advies en tips krijgen bij de keuze van de juiste rassen voor hun moestuin, serre of vensterbank.

Coronaproof, zelfde tomaten andere presentatieGespecialiseerde tomatenteelt

Voor het samenstellen van de tentoonstelling wordt zoals steeds beroep gedaan op gepassioneerde liefhebber-telers en op het gespecialiseerde biobedrijf van Philip Vermeulen, die met hart en ziel topkwaliteit oogst van bijzondere tomatenrassen. Stoffels Tomaten, één van de grotere Belgische onafhankelijke vertegenwoordigers uit het commerciële circuit, zorgt voor heerlijk ongewone tomaten en Belgische klassiekers. Aan de verkoopstand koop je je tomaten om thuis de lekkerste gerechten klaar te maken.

Tomatenfestival Arboretum Kalmthout3
Aan de verkoopstand van Stoffels Tomaten zijn de snoeptomaatjes moeilijk te weerstaan. Foto genomen tijdens de tomatenfestivaleditie van 2019.
Copyright: Arboretum Kalmthout

Waar
Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

Prijs
€ 8,5 – toegang tot de tuin inbegrepen
Jaarkaarthouders, Museumpas en kinderen -12 jaar gratis
tickets met tijdslot te koop via de website: https://be.ticketgang.eu/orgFrameSaleNew.php?org=206077&event=88596%20

Website
www.arboretumkalmthout.be

Social media
www.facebook.com/arboretumkalmthout
https://twitter.com/arboretumkalmt @arboretumkalmt #arboretumkalmthout

Meer info
Arboretum Kalmthout, T +32(0)3 666 67 41, E info@arboretumkalmthout.be

Bron en foto’s: Arboretum Kalmthout

Facebook62
Facebook
Twitter
Visit Us