Laatste nieuws:
Toeristische dienst zoekt extra gidsen

Toeristische dienst zoekt extra gidsen

De toeristische gidsen en de Toeristische dienst van Kalmthout zijn op zoek naar extra gidsen. Je kan rekenen op een groot en veelzijdig gidsaanbod én heel wat opdrachten. Zin om groepen rond te leiden doorheen de Kalmthoutse cultuur en natuur? Kom het team versterken! Om gids te worden, start je minstens de opleiding Toeristische Gids van de Kempen bij Syntra in Turnhout. Die oplei­ding is erkend door Toerisme Vlaanderen.

Wil je weten wat gidsen in Kalmthout juist inhoudt? Lees dan de interviews met doorwinterde gids én voorzitter van de verenigingen Toeristische Gidsen Kalmthout Jan Ingelbrecht.

HET LEVEN ZOALS HET IS: GIDS IN KALMTHOUT
Kalmthout lokt heel wat mensen voor uitstappen met de fiets, wandelingen in de prachtige natuur, een Arboretumbezoek of het Suske en Wiske kindermuseum. Maar ook groepen vinden meer en meer hun weg naar Kalmthout. Het aanbod dat de gidsen van Kalmthout voorzien, is daar niet vreemd aan. Voorzitter Jan Ingelbrecht vertelt over zijn passie voor gidsen.

Jan: “Ergens in de buurt van mijn vrijwillige pensionering in 2006, volgde ik een grens­overschrijdende cursus natuurgids in de Vroente. De voorbereiding van mijn eindwerk bracht me in het Mastenbos in Kapellen. Daar trok de eigenaardige hoop bunkers en loopgraven mijn aandacht. Ze waren allemaal door natuurlijke begroeiing overwoekerd. Mijn interesse was gewekt.”

Meer opleiding, meer verdieping
“Nadat ik die natuurcursus afrondde, kon ik al wat gidsbeurten doen voor de natuurgidsen van Nareka en VMPA. Intussen bleef ik me verder verdiepen in de geschiedenis van het Mastenbos en organiseerde een eerste rondleiding. Daarop werd ik gevraagd de cursus Toeristisch gids te volgen bij het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) in Turnhout. Ik volgde er cursussen, legde de examens af en maakte enkele eindwerken. Dat duurde drie in plaats van twee jaar, omdat ik specifiek de regio Noordertuin wilde bestu­deren. Dat deel werd door CVO uitgesteld naar dat derde jaar,” vertelt Jan.

De grote oorlog als specialiteit
Zijn officiële gidsenkaart van Toerisme Vlaanderen kreeg hij in 2010, het diploma Toeristisch gids in 2012. Maar intussen nam Jan al behoorlijk wat gidsbeurten op zich. “De herdenkingen van de eerste wereldoorlog in ‘14-’18 kwamen dichterbij,” gaat Jan verder. “Mede door de rondleidingen in het Mastenbos, met zijn bunkers en loopgravenlinie, in de Kalmthoutse Heide rond vluchtelingen en de dodendraad, werd dat thema mijn specialiteit.”

“Ik begeleid ook wandelingen over andere thema’s zoals cultuur en erfgoed van Kalmt­hout en de heide, de turfindustrie, landgoederen… Eén van mijn eindwerken ging over de uitbouw van een parochie in Heide- Kapel­lenbos, dus dat werd ook een rondleiding. En samen met Jos Engelen werkte we een tocht uit over Achterbroek.”

Eigen initiatieven, ondersteund door Toerisme Kalmthout
“De Dienst Toerisme van Kalmthout stimu­leert ons om al die thema’s uit te werken. Daarnaast hebben ze ons als gidsen met elkaar in contact gebracht. Daaruit is een prachtige groep collega’s ontstaan, die allemaal al een aantal thema’s hebben uitgewerkt,” weet Jan. “Spijtig genoeg is Jos Engelen intussen overleden. En Hedwig Lauriks verplaatste haar gidsactiviteiten naar Florenville. Hans Geldhof blijft gelukkig nog gidsen. Niet alleen met de Joodse wandeling in Heide, maar ook met andere cultureel georiënteerde tochten doorheen dat deel van Kalmthout. Een paar nieuwe collega’s geven bovendien al ondersteuning in enkele thema’s zodat ons programma tegen volgend jaar weer kan groeien.”

Eigen kennis vergroten en delen met anderen
De voorzitter weet goed waarom hij gidst. “Gidsen is een supermooie hobby die toelaat de lokale geschiedenis te bestuderen. Maar je kan die kennis ook op een toegankelijke manier delen met iedereen die met je wil meelopen. En Kalmthout heeft niet alleen een rijke geschiedenis, maar ook een buitengewoon en zeer toegankelijk archief. Dat is voor ons als gids een belangrijke troef. Die verhalen vertellen en de mensen daarbij betrekken, geeft veel voldoening,” rondt Jan af.

INFO:
www.visitkalmthout.be
toerisme@kalmthout.be
03 666 66 01

Bron en foto: gemeente Kalmthout

Facebook2
Facebook
Twitter
Visit Us