Laatste nieuws:
Succesvolle resultaten voor stageprogramma in Witzenberg

Succesvolle resultaten voor stageprogramma in Witzenberg

Het Zuid-Afrikaanse Witzenberg en de gemeente Essen werken samen aan het Job Placement Program. Daarbij worden tien kwetsbare Zuid-Afrikaanse jongeren in een lokaal bedrijf of bij het gemeentebestuur van Witzenberg geplaatst om werkervaring op te doen.

Vicieuze cirkel doorbreken

Na een aantal technische vormingen bleek al snel dat effectieve professionele werkervaring nodig is om jongeren uit de vicieuze cirkel van armoede te helpen. Met het gemeentebestuur als tussenpersoon zijn bedrijven nu meer geneigd om in te stappen in dit project.

De ambtenaar voor lokale economie, Riaan Fick, neemt die rol van tussenpersoon op. Hij begeleidt de jongeren vanaf dag één. Hij voorziet trainingen rond cv schrijven, EHBO en administratie. Tijdens de stages motiveert hij hen wanneer ze dreigen op te geven en vervangt hij hen door gemotiveerde jongeren, wanneer ze niet meer opdagen.

Eigen zaak

In 2018 werden de jongeren ingeschakeld voor timmerwerken – zowel bij kleine KMO’s als bij het gemeentebestuur zelf – en groenwerk ter uitvoering van een biodiversiteitsplan. In een mum van tijd waren de drie jongeren bij de houthandel in staat om keukenkasten te maken. In overleg met de eigenaar zijn ze nu hun eigen zaak opgestart!

In 2017 kregen zes van de tien jongeren een contract aangeboden bij hun stageplaats of een ander bedrijf. In 2018 startten drie jongeren hun eigen bedrijf op en rondden zes anderen de stage volledig af.

Bron: gemeente Essen
Foto: Pixabay

Facebook10
Facebook
Twitter
Visit Us