Laatste nieuws:
Studenten aan de slag met onthaalpoorten Grenspark Kalmthoutse Heide
Studenten krijgen deskundige uitleg van Ignace Ledegen van het Grenspark Kalmthoutse Heide over het beheer van het gebied.

Studenten aan de slag met onthaalpoorten Grenspark Kalmthoutse Heide

4 plekken ontwerpen als aantrekkelijke toegangspoorten voor de Kalmthoutse Heide. Deze opdracht kregen 30 studenten Landschaps- en tuinarchitectuur begin deze week. Ze laten zich deze week onderdompelen in de sfeer van het Grenspark Kalmthoutse Heide.

Samen met de gemeente Essen, Kalmthout, Stabroek, Woensdrecht, het Grenspark Kalmthoutse Heide en Regionaal Landschap de Voorkempen gaan de studenten van de Erasmus Hogeschool Brussel aan de slag om een ontwerp te maken voor de inrichting van de vier belangrijkste onthaalplekken voor het Grenspark.

Op zonnige dagen trekken de meeste bezoekers die de Kalmthoutse Heide willen bezoeken naar De Vroente in Kalmthout. Het is er op die momenten dan ook zoeken naar een parkeerplaats om vervolgens aan te schuiven op de wandelpaden. Die grote aantallen bezoekers hebben een negatieve invloed op de waardevolle natuur zoals overbetreding, verstoring van zeldzame dieren, zwerfvuil, … Daarom wordt er ingezet op de ontwikkeling en promotie van alternatieve locaties die minder bekend zijn, maar minsten evenveel te bieden hebben. Door bezoekers te spreiden wordt de recreatiedruk beter verdeeld en is er minder schade aan de natuur.

De studenten zijn een hele week op pad in de streek en bezoeken de verschillende locaties. Hun uitvalsbasis is de Volksabdij in Woensdrecht, wat ook één van de onthaalpoorten is voor het Grenspark. De andere onthaalpoorten zijn de Vroente in Kalmthout, het Ravenhof in Stabroek en Hemelrijk in Essen. Onderweg krijgen ze meer uitleg van verschillende experts die actief zijn in het gebied. Ze zetten alle ideeën ook meteen om naar eerste voorstellen. De komende maanden gaan ze aan de slag om hun ideeën verder uit te werken.

Paul Ganzevles, coördinator Grenspark Kalmthoutse Heide en Ines Van Limbergen, coördinator Regionaal Landschap de Voorkempen: “We zijn zeer benieuwd naar de creatieve en originele ideeën van de studenten. Ze hebben vaak een andere en nieuwe kijk op de zaken. We hopen vooral geïnspireerd te worden om later samen met de gemeenten aan de slag te gaan met de inrichting van deze poorten”.

Bron en foto: Regionaal Landschap de Voorkempen vzw

Facebook11
Facebook
Twitter
Visit Us