Laatste nieuws:
Strengere regels voor de lage-emissiezone (LEZ)

Strengere regels voor de lage-emissiezone (LEZ)

Het centrum van Antwerpen en Linkeroever zijn een lage-emissiezone (LEZ). De meest vervuilende auto’s mogen er niet rijden. Op 1 januari 2020 worden de regels voor de lage-emissiezone strenger. Sommige voertuigen die nu wel nog de LEZ binnen mogen rijden, mogen dat vanaf volgend jaar niet meer. Zo werkt de stad verder aan betere luchtkwaliteit.

Mag uw auto na 1 januari 2020 nog in Antwerpen rijden? Check het!

De euronorm van uw auto bepaalt of die de LEZ binnen mag of niet. Auto’s op benzine moeten vanaf 2020 minstens euronorm 2 hebben. Dieselauto’s moeten minstens euronorm 5 hebben.

Wie de LEZ binnenrijdt en niet in orde is met de LEZ-regels, krijgt een boete. Check daarom altijd via deze checktool of uw auto de LEZ nog binnen mag.

Registratieplicht

Buitenlandse voertuigen die voldoen, mogen de LEZ enkel binnen als ze geregistreerd zijn. Verwittig dus steeds uw bezoek uit het buitenland. Belgische en Nederlandse voertuigen die aan de LEZ-regels voldoen, mogen de LEZ automatisch binnen.

Voertuigen van personen met een handicap kunnen onder een aantal voorwaarden een gratis vrijstelling krijgen als ze het voertuig registreren.

Tijdelijke toelatingen

Voor dieselvoertuigen met euronorm 4 zal het mogelijk zijn een tijdelijke toelating te kopen. De tarieven zijn afhankelijk van het voertuig en de duur van de toelating. Inwoners van de LEZ met een verhoogde tegemoetkoming in de gezondheidszorg, kunnen een toelating kopen tegen een verlaagd tarief. Sommige professionele voertuigen mogen ook tijdelijk binnen tegen betaling. Lees meer
over de tarieven en voorwaarden.

Een voertuig registreren of een tijdelijke toelating kopen voor de periode vanaf 2020, zal vanaf september 2019 mogelijk zijn.

Wat als uw auto de LEZ niet meer binnen mag?

Er zijn heel wat alternatieven voor de auto. Met het openbaar vervoer, de fiets of een taxi geraakt u makkelijk op uw bestemming.

Wil u toch met uw auto de LEZ inrijden? Dan kan u tot 8 keer per jaar gebruik maken van een LEZ-dagpas. Die koopt u online of aan een parkeerautomaat in Antwerpen. De dagpas kost 35 euro en is geldig tot 6 uur ’s morgens de volgende dag.

Meer informatie

Lees alle info over de verstrenging van de lage-emissiezone en de tarieven.

Bron: Antwerpen.be
Foto: Pixabay

Facebook194
Facebook
Twitter
Visit Us