Laatste nieuws:
Straks ook deelfietsen aan station Kalmthout

Straks ook deelfietsen aan station Kalmthout

De Blue-bike deelfietsen zullen vanaf dit voorjaar ook ter beschikking staan aan het station van Kalmthout. De blauwe deelfietsen zijn sinds 2018 al in gebruik aan het station van Heide. Aan het station van Kalmthout komen de deelfietsen boven op het aanbod van de deelauto’s.

Duurzame mobiliteit

Jef Van den Bergh, schepen van mobiliteit: “Als gemeente investeren we al enkele jaren in duurzame mobiliteit, wat past in onze klimaatdoelstellingen. Die aanpak zetten we nu verder met een uitbreiding van deelfietsen in Kalmthout. Het college van burgemeester en schepenen besliste dat er acht nieuwe Blue-bikes komen aan het station van Kalmthout. Die fietsen worden voorzien van de nieuwste technologie. Ze hebben niet langer een sleutelslot, zoals in Heide, maar werken met een elektronisch slot. Dat kan door de gebruikers worden geopend met een app, een Blue-bike kaart of een Mobib-kaart.”

Uitstap

De Blue-bikes in Heide zijn een succes, zo blijkt uit de cijfers. Jef Van den Bergh: “In 2019 waren daar zo’n 100 ritten per maand met de 12 deelfietsen. De voorbije twee jaar lag de verplaatsingsbehoefte door de coronamaatregelen een stuk lager, o.a. door het verplichte thuiswerk. Nochtans waren er in 2020 en 2021 toch nog 850 ritten per jaar. De meeste gebruikers zijn bezoekers vanuit Antwerpen, gevolgd door mensen uit Kalmthout zelf en Mechelen.” Het gebruik van de Blue-bikes is gekoppeld aan het openbaar vervoer met de trein. “Dat werkt zeer goed. Mensen nemen de trein naar Kalmthout voor een uitstap of voor hun werk. Hun tocht door de natuur gebeurt dus niet alleen te voet, maar steeds meer met de deelfietsen. Op de drukke, zonnige dagen zie je ze ook steeds vaker rijden.”

Hoppinpunt

De stations van Kalmthout en Heide zullen verder worden uitgebouwd als zogenaamde ‘Hoppinpunten’. Burgemeester Lukas Jacobs: “Dat zijn vervoersknooppunten met voldoende parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen, gekoppeld aan verschillende vervoersmogelijkheden die worden aangeboden met deelsystemen. Zo kunnen de reizigers met het geschikte vervoermiddel hun verplaatsing maken. Aan station Kalmthout hebben we nu al het aanbod van de trein, de bus en de deelauto’s van Cambio. Met de Blue-bikes erbij is straks het plaatje dus compleet.” Met deze uitbreiding van de Blue-bikes investeert de gemeente Kalmthout 6.800 euro per jaar. Per rit met de blauwe deelfietsen krijgen de gebruikers bovendien 1 euro korting van de gemeente en 1 euro korting van de Vlaamse overheid. Blue-bike is verspreid over 100 locaties in België, heeft 25.000 leden, samen goed voor 1,4 miljoen ritten.

Info: www.blue-bike.be

Bron en foto: gemeente Kalmthout

Facebook23
Twitter
Follow Me
Tweet