Laatste nieuws:
Steeds meer mensen hebben hulp nodig

Steeds meer mensen hebben hulp nodig

Sociale Kruidenier ‘t Kabaske bestaat 10 jaar. Oprichter Marc Hense heeft de sociale winkel zien evolueren en ziet dat steeds meer mensen de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen

Sinds 2009 kunnen mensen in armoede terecht bij ’t Kabaske om voordelig levensmiddelen te kopen. ’t Kabaske was de eerste sociale kruidenier van de Noorderkempen en oprichter Marc Hense (rechts op de foto) zet zich met heel wat vrijwilligers in om dit project in goede banen te leiden.

“Het viel me op dat er kinderen waren die met honger naar school gingen. Na een bezoek aan de sociale kruidenier Filet Divers in Antwerpen, groeide het idee om ook in Essen een sociale kruidenier op te richten.”

Toename van de armoede

“Ik merk dat steeds meer mensen hulp nodig hebben. Wij verkopen onze producten met een minimumverlies van 20 procent. Klanten mogen hier wekelijks voor 15 tot 35 euro aan producten aankopen – afhankelijk van de gezinsgrootte – en voor velen zijn die bedragen zelfs nog te hoog.”

Zo laagdrempelig mogelijk

“In 2018 waren er 110 gezinnen die hier kwamen winkelen. Het OCMW bepaalt wie in aanmerking komt. Zo’n 180 gezinnen werden aangeschreven en dus zijn er nog 70 die in aanmerking komen om van onze dienst gebruik te maken. We proberen laagdrempelig te zijn en het is een werkpuntje om ook die mensen naar onze winkel te krijgen. Vaak geraken zij niet tot bij ons omdat ze minder mobiel zijn.”

Wij rekenen op sponsors

’t Kabaske rekent op sponsors en de goodwill van zelfstandigen. “Toen we begonnen met de sociale kruidenier brachten we de lokale middenstand op de hoogte dat wij geen concurrentie vormen. We zijn trouwens slechts twee keer per week geopend. Nog straffer: we krijgen van de middenstand heel wat steun. Het brood krijgen we van bakkerijen Bagatelle en Van Bedaf en bioboerderij Kempengoud en Harry Goossens uit de Grensstraat leveren gratis groenten en fruit.”

Permanente zorg

“Aankopen doen we bij supermarkten Aldi, Colruyt en Okay. Vele scholen uit Essen helpen ons financieel. Liliane Van Dijck geeft ons al tien jaar lang elke maand gratis pampers en huishoudproducten. Ook Hof ter Weyden is een trouwe sponsor. Ondanks alle steun blijft het voor ons een permanente zorg om de eindjes aan elkaar knopen. Als je dus financiële steun wil geven, dan is dat meer dan welkom op het rekeningnummer BE52 1030 2234 2909. Je kan een fiscaal attest krijgen voor je belastingaangifte.”

Meer info?
03 667 53 54 – kabaske@telenet.be

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook46
Facebook
Twitter
Visit Us