Solo-reizen als vrouw dit zijn de veiligste en onveiligste landen ter wereld

Solo-reizen als vrouw: dit zijn de veiligste en onveiligste landen ter wereld

Solo-reizen voor vrouwen groeien nog steeds in populariteit. Alleen reizen heeft dan ook tal van voordelen – je kunt gaan en staan waar je wilt en hebt met niemand rekening te houden – maar niet ieder land leent zich ervoor om als vrouw alleen te bezoeken. Dit zijn de veiligste en onveiligste landen om als vrouw solo te bereizen!

Steeds meer vrouwen reizen alleen: in de afgelopen jaren nam het aantal solo-reizen met maar liefst 45% toe. Dat is onder andere te danken aan een groeiende financiële onafhankelijkheid én een groeiende veiligheid: met de komst van het mobiele tijdperk zijn op de meeste plekken internet, politiebureaus en zelfs chauffeurs met een druk op de knop bereikbaar en veel toeristische bestemmingen zorgen er steeds beter voor dat vrouwen er veilig kunnen reizen.

Gerangschikt op basisvan acht factoren

Dat gezegd hebbende, ligt nog steeds niet de hele wereld aan je voeten als vrouw. In de Women’s Danger Index zijn de vijftig populairste toeristenlanden gerangschikt op basis van acht factoren: veiligheid op straat, opzettelijke moord, seksueel geweld door partner, seksueel geweld door iemand anders dan je partner, juridische discriminatie, genderongelijkheid (op twee manieren gemeten) en geweld tegen vrouwen. Die factoren lijken misschien niet allemaal relevant om de veiligheid van solo-reizen voor vrouwen te kunnen meten, maar zijn dat volgens de onderzoekers wel. “Om de veiligheid in het buitenland te meten, kan niet alleen worden gekeken naar gegevens over straatveiligheid, verkrachting of geweld. Het hangt ook af van de algemene cultuur, hoe het rechtssysteem in elkaar steekt en of er een systematische onderdrukking van lokale vrouwen bestaat. Deze problemen kunnen van invloed zijn op álles, van het (on)gemak om alleen een taxi te nemen of je stem kunnen laten horen in een gesprek tot zelfs een mannelijke escorte nodig hebben voor je persoonlijke veiligheid. Veel op onze lijst, zoals de houding ten opzichte van partnergeweld, heeft misschien geen directe invloed op vrouwelijke solo-reizigers, maar deze factoren zijn een goede indicatie van de algemene houding binnen de cultuur.”

De top 5 onveiligste landen om solo te reizen als vrouw

Uitgaande van de acht bovengenoemde factoren die van invloed zijn op zowel internationale als lokale vrouwen, is dit de lijst van de vijf gevaarlijkste landen voor vrouwen om naar te reizen uit de top 50 van meest bezochte landen ter wereld.

1. Zuid-Afrika
Zuid-Afrika heeft een bijzonder slechte reputatie als het gaat om de behandeling van vrouwen. De situatie verbetert gelukkig wel, zij het met kleine stapjes, maar nog steeds scoort het land bijzonder slecht op onder andere straatveiligheid. Alleenreizende vrouwen wordt gewaarschuwd niet alleen op pad te gaan, de auto te nemen. Als vrouw alleen doe je er goed aan je conservatief te gedragen.

2. Brazilië
Op een stevige tweede plek staat Brazilië, dat een duistere reputatie heeft op het gebied van straatveiligheid en moord op vrouwen. Als vrouw alleen doe je er goed aan ’s nachts niet alleen de straat op te gaan en oplettend te zijn voor pogingen tot diefstal.

3. Rusland
Rusland heeft momenteel al niet zo’n fijne reputatie en staat wellicht überhaupt niet hoog op de bucketlist, maar ook in rustiger tijden is dit niet de fijnste plek om als vrouw alleen te bivakkeren. Het land scoort slecht op het gebied van seksueel geweld, moord en ook juridisch word je als vrouw snel gediscrimineerd.

4. Mexico
Nummer vier is opvallend te noemen, al is het maar omdat het een van de meest toeristische landen van Midden- en Zuid-Amerika is. Toch scoort Mexico bijzonder slecht op veiligheid op straat, moord en seksueel geweld.

5. Iran
Iran is de hekkensluiter van de top 5. Die positie is met name te wijten aan de sekse-ongelijkheid en discriminatie. Opvallend genoeg worden weinig vrouwen in het land opzettelijk vermoord.

In de top 10 staan verder de Dominicaanse Republiek, Egypte, Marokko, India en Thailand. De Verenigde Staten staat ‘pas’ op de negentiende plek van gevaarlijkste landen, maar is daarmee wel het gevaarlijkste westerse land ter wereld. Het scoort slecht op straatveiligheid, seksueel geweld en sekse-ongelijkheid. Moord is hier de derde meest voorkomende doodsoorzaak bij vrouwen tussen de 20 en 24.

De top 5 veiligste landen om solo te reizen als vrouw

Het mag geen grote verrassing heten dat de veiligste landen om als vrouw alleen te bereizen zich in West-Europa bevinden. Toch staat de meest opvallende bestemming op nummer 2!

1. Spanje
Het is in Europa na Frankrijk de populairste reisbestemming en voor vrouwen het veiligste land ter wereld: Spanje. Deze mediterrane parel scoort hoog in veiligheid op straat, er is weinig juridische discriminatie en weinig geweld tegen vrouwen. Ook opvallend: in 2018 had het land met 11 van de 17 kabinetszetels meer vrouwen dan mannen in de regering.

2. Singapore
Singapore steekt met kop en schouders boven alle andere Aziatische landen uit. 92% van de vrouwen zegt zich ’s nachts alleen op straat veilig te voelen. Extra opvallend is dat buurland Maleisië – waar dezelfde taal gesproken wordt en dat slechts met een korte brug gescheiden wordt van Singapore – op nummer 11 van de gevaarlijkste landen staat! Maleisië scoort met name slecht op het gebied van partnergeweld en genderongelijkheid.

3. Ierland
In Ierland mag je als vrouw rekenen op weinig geweld, weinig juridische ongelijkheid en een lage genderongelijkheid. Ook seksueel geweld komt relatief weinig voor.

4. Oostenrijk
Net als Ierland scoort Oostenrijk goed op gendergelijkheid en afwezigheid van seksueel geweld. Ook opvallend: 100% van de vrouwen heeft op zijn minst een middelbare schoolopleiding afgemaakt.

5. Zwitserland
Zwitserland sluit de top 5 met een bijzonder hoge veiligheid op straat en een lage moordratio. Vrouwen zijn hier over het algemeen heel veilig. Opvallend is dat het land pas in 1971 vrouwen stemrecht gaf.

De top 10 wordt afgemaakt door Noorwegen, Portugal, Kroatië, Canada en Polen. Als een van de armere Europese landen is Kroatië op nummer 8 opvallend: het scoort met name hoog op straatveiligheid en lage moordratio’s. Daarentegen valt er voor het land nog veel winst te behalen op het terugdringen van seksueel geweld.

Hoe reis je veilig als vrouw alleen?

Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je als vrouw behoorlijk ver komen – letterlijk en figuurlijk. Sommige spreken voor zich – doe je research, pas je aan aan de lokale cultuur en gebruik je gezonde verstand – terwijl je andere maatregelen al doende leert.

Bron: Columbus Magazine
Foto: Pixabay

Facebook44
Twitter
Follow Me
Tweet