Laatste nieuws:
Snoei en heraanleg boomgaard Schotensteenweg

Snoei en heraanleg boomgaard Schotensteenweg

In juni 2018 kocht Kempens Landschap ongeveer 76 hectare landbouwgrond aan in De Merel. Het grootste deel van dat gebied wordt verpacht aan landbouwers. Ongeveer 2,5 ha, gelegen tegen de Schotensteenweg, werd destijds aangeplant met fijnspar om kerstbomen te kweken. Op dit stuk, dat momenteel niet in gebruik is en doorheen de jaren is verloederd, zullen de gemeente Brecht en Kempens Landschap een hoogstamboomgaard aanleggen met verschillende soorten streekeigen fruitrassen.

Ontwerp

De bedoeling van de aanleg van de boomgaard is een doorzicht te krijgen naar het achterliggende open gebied. Daarom wordt de boomgaard in een ruim plantverband (12m op 12m) aangelegd en zullen enkele brede zichtassen worden opengehouden. Voor de keuze van de fruitrassen wordt beroep gedaan op de expertise van de Nationale Boomgaarden Stichting. De monumentale coniferen in het westen van het perceel blijven staan.

Toegankelijkheid

De boomgaard zal worden omheind zodat schapen er het grasland kunnen begrazen. Om de schapen niet te storen, zal de boomgaard niet toegankelijk zijn. Voor wandelaars zal er wel een doorgang voorzien worden langs de westkant van de boomgaard. Bovendien worden er enkele zitplaatsen aangelegd zodat bezoekers vlakbij de boomgaard kunnen genieten van de pracht van het gebied.

Timing van de werken

In juli 2019 zullen de eerste werken van start gaan. De fijnspar en coniferenrij langs de Schotensteenweg worden gerooid. Bovendien wordt deze zomer de grond bewerkt en ingezaaid met een kruidenrijk weidemengsel zodat het terrein klaar ligt om in de herfst aan te planten. Ook de omheining wordt geplaatst.

In de herfst van dit jaar wordt de nieuwe hoogstamboomgaard aangeplant. De toegankelijke recreatiezone krijgt vorm in het voorjaar van 2020 om de boomgaard in de lente van volgend jaar officieel te kunnen openen met een publiek evenement.

Info:

Kempens Landschap vzw, www.kempenslandschap.be of 015 22 82 30 of gemeente Brecht, groendienst, 03 660 17 20

Bron: gemeente Brecht
Foto: Pixabay

Facebook19
Twitter
Follow Me
Tweet