Laatste nieuws:
Sneeuwklokjesdagen
Duizenden sneeuwklokjes komen vrolijk tevoorschijn in de arboretumtuin, waar de uitgebreide collectie van botanische soorten en hun vele cultuurvariëteiten de grote diversiteit van dit winterbloeiertje tonen. Copyright: Arboretum Kalmthout

Sneeuwklokjesdagen

Winterwandelen langs duizenden bloempjes

Elk jaar, en elk jaar méér en méér, bloeien de sneeuwklokjes van Arboretum Kalmthout uitbundig. Dit jaar mogen sneeuwklokjesliefhebbers corona-veilig genieten van dit winters hoogtepunt langs een uitgestrekt buitenparcours. Wie de arboretumtuin wil bezoeken, moet vooraf een ticket met tijdslot reserveren via de website.

De voorbereidingen in de tuin voor de Sneeuwklokjesdagen zijn alvast gestart, de route- en informatiebordjes staan al uit en ook de sneeuwklokjes komen vastberaden tevoorschijn. Vanaf het Valentijnsweekend kunnen bezoekers zich dan helemaal laten betoveren door bloeiende sneeuwklokjestapijten in de tuin van Arboretum Kalmthout. Op een uitgestippelde wandeling langs hagelwitte bloemkopjes, komen ze bovendien heel wat botanische en historische feiten te weten over de verschillende soorten Galanthus. Kinderen maken op hetzelfde parcours zijsprongetjes met hun speurkaart in de hand. Zij krijgen opdrachten én … een beloning voor hun speurwerk achteraf.

Zwevende mosbollen en antieke sneeuwklokpotten

Anders dan de vorige edities van het Sneeuwklokjesweekend, is er nu géén sneeuwklokjesverkoop voorzien, noch een tentoonstelling binnen. Maar het sneeuwklokjesparcours houdt verrassingen in: met 150 hangende sneeuwklokjes-kokedama’s bijvoorbeeld. Deze gebonden Japanse kunstwerkjes zien er uit als zwevende mosbollen waaruit sneeuwklokjes bloeien. Stuk voor stuk zijn ze met de hand gemaakt door de vrijwilligers van het arboretum. Niet enkel in de lucht of te midden van borders, maar ook in potten voelen sneeuwklokjes zich thuis in het arboretum. Bezoekers krijgen enkele wondermooie antieke sneeuwklokpotten te zien in de vitrines van de Gloriëtte, het witte tuinprieel.

Sneeuwklokjesdagen
Er hangen sneeuwklokjes in de lucht -en dat mag je letterlijk nemen- tijdens de Sneeuwklokjesdagen van Arboretum Kalmthout.
Copyright: Arboretum Kalmthout
Tussen botanie en fantasie

Zou het toeval zijn dat precies in de periode van de Romantiek eind 18de en in de volledige 19de eeuw de eerste sneeuwklokjesfans of galanthofielen opdoken? Het mysterie en de kracht van het schijnbaar fragiele witte bloempje in de winterkoude, de eenvoud en de natuurlijkheid … inspireerden verzamelaars om collecties met bijzondere sneeuwklokjes aan te leggen in hun eigen tuin. Sneeuwklokjes bestaan er in honderden variëteiten, met soms bijzonder subtiele verschillen. Wie zich even verdiept in de wereld van de sneeuwklok, ontdekt dat determineren van planten niet supermoeilijk hoeft te zijn, maar dat het wél goed kijken en opletten is. Bezoekers krijgen op hun wandeling enkele determinatietips voor beginners om er alvast mee van start te gaan.

Nobelprijs

Het kleine bolgewasje, dat kan bloeien van december tot eind februari, inspireerde niet alleen botanici, wetenschappers en kwekers, maar ook romantische en artistieke zielen van alle tijden. Louise Glück, de Amerikaanse dichteres en laureaat van de Nobelprijs voor de Literatuur van 2020, schreef een gedicht dat Snowdrops heet. Bezoekers kunnen er op hun wandeling van meegenieten en wegdromen bij andere fantasievolle gedachten, gevoelens en verbeeldingen over de sneeuwklok uit de kunstwereld.

Sneeuwklokjesdagen
Sneeuwklokjes duiken op in schilderijen, in talloze volksliedjes, kindergedichtjes en sprookjes. Het kleine bolgewasje blijft romantische zielen in alle tijden inspireren.
Copyright: Arboretum Kalmthout
Speurkaart

Krokusvakantie? Het ideale moment om met de kinderen geen krokussen, maar wel sneeuwklokjes te ontdekken. Via een uitgestippelde wandeling – volg de sneeuwklokjespijlen – kom je enkele spannende, sportieve of fotogenieke uitdagingen voor kinderen tegen. Die hebben te maken met het fragiele winterbloeiertje. Kunnen de kinderen alle vragen beantwoorden? Dan slepen ze een leuk cadeautje in de wacht waaraan ze thuis nog meer sneeuwklokjesplezier beleven. De speurkaart kost € 2,5 en is aan de balie te verkrijgen. Voor kinderen -12 jaar is de toegang tot de tuin gratis.

Praktische info
Sneeuwklokjesdagen 2021
13 tot en met 21 februari, elke dag van 10 tot 17 uur

Contact- & bezoekadres
Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
T +32 (0)3 666 67 41
E info@arboretumkalmthout.be

Toegangsprijzen tuin
volwassenen € 7, senioren € 6, studenten € 5
jaarkaart- en museumpashouders en kinderen -12 jaar gratis
COVID-19 maatregelen: toegang tuin enkel met vooraf gereserveerde tickets en tijdslot

Speurkaart
Een speurkaart kost €2,50 en is aan de balie te koop.

Plantencentrum en cadeau- & boekenshop
Het plantencentrum en de cadeau- & boekenshop zijn vrij toegankelijk en elke dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen. De cafetaria is tijdelijk gesloten maar de toiletten blijven wel beschikbaar.

Bron en foto’s: Arboretum Kalmthout

Facebook13
Facebook
Twitter