Laatste nieuws:
IMG_20170928_162029 Gildehuys u75

Sluiting ‘t Gildenhuys maakt nood aan verenigingsruimte duidelijk

Door sluiting van het ‘t Gildenhuys in Essen-Centrum staan heel wat verenigingen op de straat. Oppositiepartij N-VA/PLE eist een oplossing.

De uitbaters van café t Gildenhuys in de Stationsstraat en de verenigingen die een thuis hebben in de lokale parochiezaal, werden de voorbije dagen opgeschrikt door het bericht dat de parochiegemeenschap (Dekanaat Voorkempen) de hele site wil verkopen. Sally Danssaert (N-VA/PLE): “Zo staat accordeonvereniging Hoger Streven op straat en ook de Sint-Sebastiaansgilde die onderdak vindt in het aanpalende gebouw. Dat is voor die verenigingen een kleine ramp.”

“De sluiting komt voor ons niet echt onverwacht,” stelt gemeenteraadslid Robin Jacobs (N-VA/PLE), “want we waarschuwen er al jaren voor dat de parochies in Essen hun oude gebouwen aan het afstoten zijn. Daarom vragen we al lang om een gemeentelijke polyvalente ruimte waar de verenigingen terechtkunnen. Maar het CD&V/sp.a-bestuur wacht liever tot het probleem onafwendbaar is vooraleer naar oplossing te zoeken.”

Goederenloods Hemelrijk de oplossing?

“Nu moet er snel iets gebeuren. Er moet een oplossing komen voor alle verenigingen die nu op straat staan,” vult gemeenteraadslid Joris Brosens (N-VA/PLE) aan. “De snelste oplossing is om de goederenloods aan Hemelrijk, die volop wordt gerestaureerd, om te vormen tot een polyvalente zaal. Van de andere plannen die er daarvoor waren hebben we al maanden niets meer vernomen. Voor ons blijft dit vooralsnog de beste keuze.”

Robin Jacobs: “We vangen de geruchten op dat ook het Parochiecentrum in Essen-Statie op korte termijn zou verdwijnen. Hopelijk is dat niet zo en kunnen de verenigingen daar nog lang terecht met hun activiteiten. Maar dat er nú iets moet gebeuren, staat wel vast. Dat zou voor ons één van de topprioriteiten zijn geweest als we de kans hadden gekregen mee in de bestuursmeerderheid te stappen.”

“Het CD&V/sp.a-gemeentebestuur pakt graag uit met het rijke verenigingsleven in Essen. Hopelijk beseft men nu dat dit niet zomaar vanzelfsprekend is en wordt er snel en adequaat gereageerd,” besluit Brosens.

Bron: N-VA/PLE
Foto: Noordernieuws.be

Facebook152
Facebook
Twitter
Visit Us