Laatste nieuws:
Scheiden tijdens een verbouwing dit is wat je moet weten

Scheiden tijdens een verbouwing: dit is wat je moet weten

Dat een verbouwing een hoop stress kan opleveren, dat weet iedereen die dit wel eens heeft doorgemaakt. Indien een relatie al in zwaarder weer verkeerde, kan dit net de druppel zijn die de emmer doet overlopen voor een of beide partners. Niet leuk natuurlijk, omdat zij zich waarschijnlijk toch verheugden op het nieuwe woongenot dat een verbouwing meestal oplevert. Daarnaast kan het ook financieel nog best wat consequenties hebben tijdens de afhandeling van de scheiding.

De waarde van de woning, maar ook de kosten die met de verbouwing gemoeid zijn, zullen moeten worden verdeeld. Maar hoeveel recht heeft iedere partner op welk gedeelte? Soms is dit gemakkelijk vast te stellen omdat ze in gemeenschap van goederen getrouwd zijn en dus allebei voor 50 procent eigenaar en verantwoordelijk zijn. Kunnen ze samen afspraken maken, dan is het zelfs mogelijk om online te scheiden. In andere gevallen is het moeilijker om de waarde, winst of schulden te verdelen. In dat geval is het aan te raden een bemiddelaar in te schakelen.

Verdeling van winst en schulden
Zoals gezegd valt de woning onder de gemeenschap als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Wil een van de partners in de woning blijven wonen, dan zal hij of zij de andere partner uit moeten kopen. De partner die er wil blijven wonen zal dus niet alleen de hypotheek moeten gaan betalen en de verdere verbouwingskosten, maar daarnaast tevens de helft van de overwaarde aan de andere partner moeten betalen. Dit bedrag kan echter weer verrekend worden met de schuld van de verbouwingskosten die reeds is ontstaan. Is dit allemaal niet mogelijk, dan zal het toch nodig zijn het huis te verkopen en daarna de financiële verdeling te maken.

Getrouwd op huwelijkse voorwaarden
Iets lastiger wordt het als de partners op huwelijkse voorwaarden getrouwd waren, door het zogenaamde periodieke verrekenbeding. Dit houdt in dat de partners jaarlijks de bedragen die zij sparen (ook door bijvoorbeeld hypotheekaflossing of waardevermeerdering door verbouwing van een huis) moeten verrekenen. Indien dit nooit is gebeurd, dan zal dit bij de scheiding alsnog moeten gebeuren en deelt de ex-partner pro rata mee bij een waardestijging of -daling. Het bedrag waar de partner die de verbouwing betaald heeft recht op heeft, wordt berekend door de investering te delen met de waarde voor verbouwing en deze vervolgens te vermenigvuldigen met de waarde op moment van scheiding. Zo kan het dus voorkomen dat de ene partner veel meer zal krijgen of moeten betalen dan de andere!

Scheiden is nooit leuk, maar probeer rationeel afspraken samen te kunnen maken om de afhandeling zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Bron en foto: Bouw en wonen

Facebook8
Facebook
Google+
Twitter
Visit Us

Lees meer:

De verlatingsangst bij de hond

De verlatingsangst bij de hond

U hebt een (nieuwe) hond geadopteerd, maar stelt vast dat hij niet verdraagt om alleen …

Herfstwandeling en rommelmarkt bij Canina

Herfstwandeling en rommelmarkt bij Canina

Zondag, 21 oktober, is het weer tijd voor de herfstwandeling bij dierenasiel Canina. Natuurlijk de …

Monique Holleman - Opruimcoach - Opruimtips Noordernieuws.be

Zie de eettafel als een flexibele werkplek

Dit is misschien een vreemde vergelijking. Je eethoek als flexibele werkplek te zien, maar ik …