Laatste nieuws:
Schapen op Landgoed Visdonk

Schapen op Landgoed Visdonk

Schapen op Landgoed Visdonk. Kom kijken op woensdagmiddag 24 mei!

In mei lopen er schapen op de heide van landgoed Visdonk. Een prachtig gezicht en goed voor de natuur! Natuurmonumenten nodigt iedereen uit om op woensdagmiddag 24 mei te komen kijken. Ontmoet de schaapherder en kijk hoe hij, geholpen door zijn hond, de kudde aan het werk zet. De herder is trots op zijn schapen en vertelt er graag over. De boswachter is er ook. Zo kom je veel te weten over de schapen én de natuur van landgoed Visdonk.

Weer even terug
Robert Frantzen, coördinator natuurbeheer van Natuurmonumenten West-Brabant is zelf opgegroeid in Roosendaal. Robert vertelt: “Als kind kwam ik al op Visdonk. Ik weet nog goed dat er toen ook schapen liepen. Hoe mooi is het dat ze nu weer even terug zijn?!”
Begrazing van heide door schapen gebeurt al eeuwen lang. De mest van de schapen, vermengd met heideplaggen werd opgebracht op de akkers. Daarmee bleef de heide mooi open en werden de akkers vruchtbaar gehouden.

Levende maaimachines
Natuurmonumenten wil het oude cultuurlandschap van Visdonk graag in stand houden. De heide is daar een belangrijk onderdeel van. Robert: “ Als levende ‘maaimachines’ zorgen de schapen ervoor dat de heide open blijft. Zo blijft het landschap mooi en krijgen kwetsbare planten en diersoorten die op de heide thuis horen, volop kansen om zich te ontwikkelen. De schaapskudde bestaat uit 250 schapen. Voordat de kudde de heide op ging, hebben we uiteraard gecontroleerd of er geen vogels zitten te broeden.”

Achtertuin van Roosendaal
Ieder jaar houdt de Roosendaalse atletiekvereniging THOR de Landgoedloop op Visdonk. De opbrengst gaat naar Natuurmonumenten. Mede dankzij deze bijdrage kan Natuurmonumenten dit jaar de schaapskudde inhuren. Robert: “Wij waarderen het dat de inwoners van Roosendaal, Visdonk zien als ‘hun achtertuin’. En dat zich ook daadwerkelijk inzetten om het karakteristieke landschap en de natuur van Visdonk in stand te houden.”

Kom vooral op de fiets!
Tijdens de ‘kijkmiddag’ is iedereen is welkom tussen 13.00 uur en 16.00 uur op de heide van Visdonk aan de Rozenvendreef. Je fiets kun je ter plaatse parkeren, dus kom ook vooral op de fiets!
Kom je met de auto, dan kun je parkeren op de parkeerplaats bij de Lodge. Via de Rozenvendreef of de rode wandelroute is het dan ongeveer 2 km wandelen voordat je bij de heide bent.

Meer informatie https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/visdonk/over-dit-natuurgebied

Begin: 24-05-2017 13:00:00
Einde: 24-05-2017 16:00:00
Ticket: Toegang gratis

Rozenvendreef
4707 PD Roosendaal
06-23756019
r.frantzen@natuurmonumenten.nl

vvvroosendaal.nl/content/schapen-op-landgoed-visdonk

Bron en foto: VVV Roosendaal

AJ

 

Facebook6
Facebook
Twitter
Visit Us