Laatste nieuws:
Samen voor een veilig schooljaar

Samen voor een veilig schooljaar

Het nieuwe schooljaar begint en we willen een aantal veiligheidsregels en -tips overlopen zodat ze gekend zijn voor de rest van het schooljaar. Het belangrijkste advies dat we kunnen geven: stippel je eigen route of de route van je kind van tevoren uit en oefen op de risicovolle plaatsen (oversteekplaatsen, kruispunten, …).

Gaat je kind met de fiets naar school, bekijk dan zeker onderstaande film.

Respecteer de zone 30 in de schoolomgeving
-De politiezone voert regelmatig snelheidscontroles uit. Dit doen ze ook in de zone 30, omdat ook de ouders zich aan de snelheidsregels moeten houden.
-Het risico op een dodelijk ongeval voor een voetganger die aangereden wordt met een snelheid van 30 km/u is zeer laag (tussen 1 en 3 %) Het risico bij 50 km/u is veel hoger (10 %).
-De stopafstand van een wagen die 30 km/u rijdt op een droge weg bedraagt 12 meter. De stopafstand bij 50 km/u bedraagt 26 meter. Een enorm verschil dus.

Klik je kinderen steeds vast
-Hoewel het traject van en naar de school quasi dagelijks wordt afgelegd, kan er zich steeds een ongeval voordoen. Het percentage niet-vastgeklikte kinderen blijkt het hoogst bij de trajecten thuis-school: 13 % (tegenover 3 % bijvoorbeeld voor trajecten in het kader van vrijetijdsactiviteiten). Een botsing met een snelheid van 50 km/u stemt overeen met een val van 10 meter hoog, tenminste als je je kind niet vastklikt!

Parkeer enkel in de toegelaten zones
-Parkeren is verboden op een zebrapad, maar ook op minder dan vijf meter voor een oversteekplaats. Wanneer je deze regel aan je laars lapt, komt de zichtbaarheid van voetgangers in het gedrang, zeker die van kinderen.
-Parkeren op een voetpad is niet alleen verboden (zelfs al is het slechts voor vijf minuten) maar levert ook extra gevaar op voor de andere weggebruikers. De voetgangers moeten op de straat stappen en worden op die manier blootgesteld aan extra gevaren. De verkeersveiligheid verdient slechts een kleine inspanning: parkeer een beetje verder zodat uw wagen toch op een reglementaire manier geparkeerd staat.

Geef zelf het goede voorbeeld
Het is moeilijk om uw kind te vragen om zich vast te klikken in de wagen of om de aandacht te verdubbelen alvorens het oversteken, … indien u zelf het tegenovergestelde doet. Het goede voorbeeld wordt vooral aangeleerd door de ouders.

Steek over op de juiste plaats
Een veel voorkomend ongeval: een kind steekt de straat over tussen twee geparkeerde auto’s. Het is daarom essentieel om een kind te leren over te steken waar het aankomend verkeer ziet en ook gezien wordt door de andere weggebruikers.
Eerst naar links en dan naar rechts kijken, om vervolgens nog een keer naar links te kijken alvorens over te steken, is de manier om aan te leren hoe het veilig kan.

Voor de kinderen zelf
-Laat jonge kinderen in en uit de auto stappen aan de zijde van de huizenrij, niet aan de kant van het rijverkeer.
-Kinderen jonger dan zowat 8 jaar worden best begeleid door een ouder kind of een volwassene.
-Kinderen jonger dan zowat 10 jaar kunnen best onder begeleiding naar school fietsen. Het kind fietst dan ofwel voorop, ofwel rechts naast de begeleider, ofwel op het rechts gelegen trottoir (als het min dan 9 jaar is en met een kinderfiets rijdt).

Bron en foto: PZ Grens

JH

Facebook9
Facebook
Twitter
Visit Us