Laatste nieuws:
Ruiterhal opent binnen vijf maanden opnieuw de deuren

Ruiterhal opent volgend jaar opnieuw de deuren

De Ruiterhal, de gemeentelijke omnivalente zaal in het park van Brasschaat, werd in januari 2020 gesloten wegens problemen met de stabiliteit van het gebouw. Meteen waren veel verenigingen ‘dakloos’ en moesten alle geplande culturele en andere activiteiten die de kalender vulden, uitwijken naar andere locaties. Die werden ook gevonden in de buurgemeenten. Volgend jaar is iedereen terug welkom in de vernieuwde Ruiterhal.

Ruiterhal opent binnen vijf maanden opnieuw de deuren2

Masterplan

“Na heel wat plannen maken, wikken en wegen besloten we een masterplan op te maken voor de gemeentelijke infrastructuur hier in het Brasschaatse gemeentepark,” zei minister-president en titelvoerend burgemeester Jan Jambon (N-VA). “Niet alleen de Ruiterhal zorgde voor problemen, maar ook het naastgelegen Louis De Winterstation moest dringend een facelift krijgen.” In totaal wordt het masterplan een investering van 11 miljoen euro, waarvan 6 miljoen voorzien wordt voor de Ruiterhal. Jambon mocht, samen met waarnemend burgemeester Philip Cools (N-VA) en onder het goedkeurend oog van de collega’s van het schepencollege alvast de officiële eerste steen vakkundig metselen.

Ruiterhal opent binnen vijf maanden opnieuw de deuren3

Omnivalent

Uit de diverse ontwerpen werd het idee van ‘Morgen Architectuur, ontwerpatelier voor landschap en gebouw’ uit Antwerpen, door het schepencollege weerhouden. De bestaande hal werd ondertussen volledig gestript en de spantenstructuur aangepakt. Begin dit jaar was het gebouw opnieuw volledig stabiel en kon men beginnen aan de uitwerking van de plannen. Op een vloeroppervlakte van ruim 2000 vierkante meter verrijst een podiumzaal met plaats voor 300 toeschouwers in theateropstelling. De zittribunes kunnen ingeschoven worden zodat een grote omnivalente zaal ontstaat waar maximum 700 fuivers uit de bol kunnen gaan. Een ruime foyer, die ook als tentoonstellingsruimte gebruikt kan worden, en een cafetaria vervolledigen de gelijkvloerse invulling samen met een dansstudio. Daarnaast komt er nog een kleinere expressieruimte en enkele repetitieruimten voor muzikanten. Rond het gebouw werd een u-vormige nieuwbouw neergepoot waarin de loges voor artiesten, een ruime keuken en verschillende technische lokalen ingetekend staan. Het geheel wordt op en top energiezuinig en duurzaam gebouwd. “Dit complex wordt opnieuw het kloppend hart van het culturele en van het verenigingsleven van onze gemeente,” zegt waarnemend burgemeester Philip Cools (N-VA). “Hier moet elke inwoner zich op en top welkom voelen.”

Zowel de architecten en aannemers maken zich sterk dat tegen half september 2024, wanneer het nieuwe cultureel seizoen van start gaat, de nieuwe Ruiterhal in gebruik genomen wordt.

MLH

Foto’s: © MLH

Facebook34
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen