Laatste nieuws:
Ruimte voor kunst en creativiteit in het groen

Ruimte voor kunst en creativiteit in het groen

Het oude woonhuis van kunstenaar Ernest Albert werd in 2006 door zijn weduwe Marcelle Breugelmans nagelaten aan de gemeente Kalmthout. Het heet sindsdien ‘Kunsthuis Ernest Albert’ en kreeg onlangs een nieuwe tuininrichting en enkele ruimtes werden opgefrist. De gemeente Kalmthout investeerde 10 000 euro in de aanleg van de buitenruimte.

Verbeterde toegankelijkheid en fris groen
De tuin van het huis in de Hortensiadreef had nood aan een nieuw elan. De gemeente Kalmthout besliste daarom om de buitenomgeving te heraanleggen. De groendienst van de gemeente zorgde ervoor dat het terrein vrij was om heraangelegd te worden. Dat werd een opdracht voor de dienst openbare werken. Zo kwam er een helling in klinkers om de toegankelijkheid voor minder mobiele bezoekers te verhogen. Ook de trap is verbeterd. Er is zowel voor- als achteraan het huis een terras aangelegd en de afvoer naar de riolering is verbeterd. Er komt nog extra verlichting aan de helling en de garagepoort krijgt een opfrisbeurt.

Maatwerkbedrijf Aralea plantte een aantal nieuwe bomen en legde de voortuin helemaal opnieuw aan. De oprijlaan is mooi gelijk gelegd. Achteraan het huis is het gazon opnieuw ingezaaid met zaden die beter gedijen in de schaduwrijke tuin.

Open huis voor creativiteit en muziek
Het Kunsthuis Ernest Albert wordt gebruikt als locatie voor kleinschalige culturele activiteiten. De gemeentelijke cultuurdienst vult de ruimtes met een mix aan creatieve ateliers voor volwassenen en kinderen en tentoonstellingen.
Daarnaast vinden de huiskamerconcerten er een thuis. Die concerten geven een forum én een ruimte aan artiesten met een Kalmthoutse link. Of het nu jazz is of klassiek, pop of concerto’s: het Kunsthuis is er voor hen. Zo passeerden er dit seizoen onder andere Billy en Bloomfish (met Pascale Michiels), Kris Doms en het Ignis strijkkwartet. In de zomermaanden organiseert Jeugdatelier Prikkebeen een creatief kamp in het kunsthuis.

Wie was Ernest Albert?
Ernest Albert werd geboren in Antwerpen op 22 mei 1900. Hij bracht er zijn jeugd door en studeerde er aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten. Hij volgde ook houtsnijklas en avondles tekenen.
Hij exposeerde voor het eerst in 1927 in Borgerhout. Hij werd onmiddellijk opgemerkt en vrij vlug beschouwd als een van de beloftevolle Antwerpse kunstenaars. Ernest Albert ging altijd een eigen richting uit, maar werd sterk aangetrokken tot het Vlaamse expressionisme. Eind jaren dertig kwam er een totale ommekeer in zijn werk: de donkere kleuren maken plaats voor lichte en kleurige verftoetsen. Zijn verhuizing naar een Frans dorpje nabij Valence zat daar voor veel tussen. Hij vond er alles wat hij nodig had om rustig te werken: een prachtig landschap, een ontspannen sfeer en dieren, die hij graag mee verwerkte in zijn stukken.

In 1946 werd hij professor aan de Koninklijke Academie van Antwerpen. In 1949 werd Ernest Albert benoemd tot directeur aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Mechelen. Na het overlijden van zijn eerste vrouw, trouwde hij in 1949 met Marcelle Breugelmans (1907-2009). Zij was pianiste en lerares aan de Antwerpse en Mechelse Conservatoria.
In 1965 ging Ernest Albert met pensioen en verhuisde naar de Hortensiadreef in Kalmthout. Hij werd echter snel ziek en overleed op 26 november 1976 in Kalmthout, net op de verjaardag van zijn vrouw Marcelle. Sindsdien vierde zij nooit nog haar verjaardag. Het oude woonhuis van Ernest Albert liet ze na aan de gemeente Kalmthout.

INFO
cultuur@kalmthout.be
03 620 22 66
www.kalmthout.be/kunsthuisernestalbert

Bron en foto: gemeente Kalmthout!

JV

Facebook4
Facebook
Twitter
Visit Us