Laatste nieuws:
Rookmelders verplicht vanaf 2020

Rookmelders verplicht vanaf 2020

Heel wat gezinnen hebben hier en daar al een rookmelder in huis. Toch zijn er nog altijd te veel huizen waar geen detectoren hangen. Daar moet binnenkort verandering in komen. Het Vlaams Parlement heeft beslist dat er tegen 2020 verplicht rookmelders moeten zijn in alle Vlaamse woningen.

Er vallen in België nog altijd te veel doden bij woningbranden in vergelijk met de rest van Europa. Uit een grootschalig onderzoek uit 2014 bleek dat slechts 43% van de Vlaamse woningen minstens één rookmelder bevat. Door een nieuw decreet moeten alle Vlaamse woningen tegen 2020 uitgerust zijn met optische rookdetectoren.

Nu al voor nieuwbouw
Een rookmelder is vandaag al verplicht voor nieuwbouwwoningen. Ook wie grondig renoveert moet vandaag een rookdetector voorzien. Hetzelfde geldt voor de meeste huurwoningen en woningen die via een sociale lening aangekocht worden.
Vanaf 2020 geldt de regel ook voor de rest van het woonpatrimonium. Onder andere in Frankrijk, Duitsland en Noorwegen is zo’n rookmelder al langer verplicht.

Dure investering?
Een rookmelder verhoogt je eigen veiligheid aanzienlijk. Bovendien staat er geen zware investeringskost tegenover. Je vindt rookmelders in nagenoeg alle doe-het-zelf- en elektrozaken. Zorg er gewoon voor dat je een toestel koopt met een CE-label en EN14604-normering.

Enkele tips:
Plaats minimaal één rookmelder per verdieping.
Ga eventueel voor een thermische melder in de keuken. Stoom kan immers een vals alarm geven.
Plaats ook een melder op alle plaatsen waar elektrische apparaten staan die risico’s inhouden. In de berging met wasmachine en droogkast én aan de elektriciteitskast, bijvoorbeeld.
Wil je niet elk jaar de batterij vervangen? Kies dan voor een iets duurder model met een batterij met een levensduur van circa 10 jaar.
Test je rookmelder minstens één keer per maand.
Verwijder regelmatig stof van de rookmelder met een doek of stofzuiger.
Je kunt in de meeste gemeenten gratis beroep doen op een brandpreventieadviseur voor advies.
Is jouw woning al veilig? Via Ismijnwoningbrandveilig.be krijg je nog extra tips.
Meer info over rookmelders: Speelnietmetvuur.be

Bron: Hebbes.be

JV

Facebook12
Facebook
Twitter
Visit Us