Laatste nieuws:
Resultaten enquête rond buurtspeelpleintjes zijn bekend!

Resultaten enquête rond buurtspeelpleintjes zijn bekend!

De gemeente Essen wil de komende jaren heel wat buurtspeelpleintjes verbeteren. “Door allerlei omstandigheden is er een achterstand opgebouwd in het onderhoud van de vele Essense buurtspeelpleintjes. Een aantal liggen er zelfs wat troosteloos bij en in sommige buurten, zoals bv. de Schilderswijk, ontbreekt er gewoon één,” zegt jeugdschepen Arno Aerden. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen.

Gefaseerde aanpak

Alle buurtspeelpleintjes (een kleine 30-tal) in één keer verbeteren is natuurlijk niet mogelijk. Daarom pakt de gemeente het gefaseerd aan. De buurtspeelpleintjes van de Voorspoedstraat, Hondsberg en het Smeyerspad krijgen in de loop van oktober als eerste nieuwe speeltoestellen.

Plaatsing in oktober

Om te weten welke speeltoestellen het meest in trek zijn, organiseerde het gemeentebestuur in het begin van de zomer daarom bevragingen bij de buurtbewoners rond de drie buurtspeelpleintjes. De speeltoestellen die het meest werden gekozen worden in de loop van oktober geplaatst. Op woensdagmiddag 27 oktober worden ze feestelijk ingehuldigd!

Welke toestellen komen er?

Benieuwd welke toestellen er komen? In de Voorspoedstraat kozen de deelnemers voor een duikelrek, een combinatieschommel met nestschommel, een wiebelbrug en een wip. Voor buurtspeelpleintje de Hondsberg werd er gekozen voor de combinatie van een picknicktafel, zitbank, veertoestel en een glijbaan. In het Smeyerspad komt er een heus balanceerparcours, een duikelrek, een veertoestel voor meerdere kinderen én een petanquebaan.

Participatief traject

“We zetten bewust in op een participatief traject en laten burgers mee beslissen welke toestellen er moeten komen. Het gemeentebestuur wil trouwens ook inzetten op inclusie, daarom ben ik ook blij dat er bijvoorbeeld een nestschommel bij komt op Heikant. Dat zal ook door kinderen met een beperking kunnen worden gebruikt,” zegt Arno. “De komende jaren gaan we verder met het structureel verbeteren van de buurtspeelpleintjes. Welke als volgende aan de beurt zijn, wordt binnenkort bekendgemaakt. Ook daar zal opnieuw een participatietraject lopen.”

Feestelijke inhuldigingen

Programma 27 oktober
13.00 – 14.00 uur: opening Smeyerspad (Smeyerspad Essen-Centrum)
14.30 – 15.30 uur: opening De Hondsberg (Hondsberg Essen-Centrum)
16.00 – 17.00 uur: opening De Voorspoed (Voorspoedstraat Essen-Heikant)

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Foto’s speeltoestellen: © Machteld Verrycken

AA