Laatste nieuws:
Razendsnelle Roberto en Isabella Baas zijn smaakmakers in Strijen
Isabelle Baas sterke racer in de regen hier zoekend naar grip op de natte baan

Razendsnelle Roberto en Isabella Baas zijn smaakmakers in Strijen

Het was een kolfje naar zijn hand: wisselende weersomstandigheden tijdens de derde ronde van het Zuid-Hollands kampioenschap in Strijen.

Karter Roberto Baas (11) uit Kalmthout, die uitkomt in de IAME Mini Parilla-klasse, houdt van onvoorspelbare races. De vlagen met regen die het circuit teisterden leverden hem een eerste, zesde en derde plaats op in de respectievelijke races. Zijn oudere zus Isabella (14) liet ook zien over het nodige talent te beschikken. Zij reed in de IAME X30 Junioren-klasse voorin mee en was zelfs dicht bij een podiumplaats. En dan te bedenken dat ze nog maar amper een jaar racet.

Moeilijk weekend

“Ik ben best wel blij. Ik sta nu tweede in het kampioenschap met maar twee punten achterstand op de nummer één”, zegt Roberto. “Het was een moeilijk weekend vanwege het weer. Gelukkig waren we steeds op tijd met de afstelling. Dat doet mijn vader voor mij. Hij is mijn monteur en moedigt me natuurlijk ook altijd aan. Het was alleen jammer van de derde plek in de derde race. Ik reed de hele tijd aan kop, maar aan het einde van de wedstrijd hield de motor ineens in en verloor ik twee plekken.” Zijn sterke optreden kwam niet als een complete verrassing voor Roberto. “Ik stond in de trainingen bijna elke keer in de top drie. En dat was op een droge baan en ik ga meestal het beste in de regen.” Dat had hij in de kwalificatie bewezen, want daarin was hij overtuigend naar de eerste tijd geraasd. “Dus toen het ook voor de wedstrijden ging regenen, was ik best wel blij, want ik weet dat ik dat goed kan. Dan kun je een beetje met je gewicht spelen. Ik vind het ook veel leuker om te doen, want er gebeurt altijd net wat meer. Het is ook veel spannender. Rijders spinnen en ik ben beter in de regen.”

Razendsnelle Roberto en Isabella Baas zijn smaakmakers in Strijen
Ricardo Baas naar podium
Best wel saai

De eerste race van het weekeinde noemde Roberto ‘best wel saai’. “Ik had een voorsprong van 3,5 seconden op de nummer twee.” Dat was trouwens maar goed ook. “Ik had een tijdstraf van drie seconden gekregen, omdat ik tijdens de start buiten de corridor was gegaan. Ik wilde wat nieuws proberen, maar ik had niet gezien dat ik buiten de corridor ging. Ik keek heel even achterom en toen gebeurde het. Gelukkig was mijn voorsprong in de race groot genoeg.” Race twee ging niet echt goed, zegt de rijder van topteam WJS Racing. “In de tweede bocht van de tweede ronde ging Jason Bralic me voorbij. In het midden van de race duwde iemand me rechtdoor, maar kwam me niet voorbij. In de volgende bocht gebeurde dat weer en toen kwam een aantal rijders me wel voorbij. Daardoor viel ik terug naar de zesde plek. Omdat ik viel op mijn banden, was er een best groot gat gevallen met de jongens die me hadden ingehaald en toen werd ik zesde.” De derde race ging ook wel ‘aardig’, zoals Roberto het noemde. “Bij de start had ik meteen één rijder te pakken, daarna nog twee. Op het einde van de race hield mijn motor ineens in. Het duurde wel even voordat ik mijn koppositie kwijt was, maar er waren er dus nog twee aan me voorbijgekomen.”

Tijden van de koplopers

Zijn zus Isabella was in de IAME X30 Junioren-klasse ook danig op dreef. Ook al racet ze pas één jaar in karts, ze reed de tijden van de koplopers. Ze was zelfs hard op weg naar een podiumplaats. Uiteindelijk moest ze die laten aan haar teamgenoot Koen van Rooijen, maar ze was niettemin tevreden. “Het ging gewoon goed”, zei ze. “Ik had niet verwacht zo ver van voren mee te doen.” Toch slaagt ze daar keer op keer in. “Ik leer heel veel van mijn teamgenootjes. Ik rijd erachter en zie dan hoe zij rijden.” En misschien was het ook gewoon haar talent dat ze zo snel is? “Dat kan ook, dat weet ik niet”, bleef ze bescheiden. “We trainen wel veel. Sowieso elk weekend en soms ook op woensdag.”

Haar volgende race is opnieuw op het circuit van Strijen, een race om het clubkampioenschap. Strijen is haar thuisbaan, dus die kent ze uitstekend. “Dat je de baan goed kent is wel een voordeel, maar het maakt me niet echt veel uit. Ik moet gewoon altijd en overal goed kunnen presteren!”

Roberto en Isabella bedanken hun vader en moeder en hun team WJS Racing. Roberto en Isabella Baas worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Koel Vrieshuis Reimerswaal.

Foto: ©Bas Kaligis/RaceXpress.nl

EB

Facebook57
Facebook
Twitter