Laatste nieuws:
Provincie wil ook verenigingen aan zonnepanelen helpen

Provincie wil ook verenigingen aan zonnepanelen helpen

Groepsaankoop maakt scholen, jeugdbewegingen & verenigingen warm voor duurzame energie

De nieuwe groepsaankoop zonnepanelen van de provincie Antwerpen is gestart. De voorbije edities waren een succes, maar jeugdbewegingen, verenigingen en scholen blijven voorlopig nog ondervertegenwoordigd. En dat kan beter vindt de provincie. Daarom richt de vierde editie van de groepsaankoop zich ook specifiek op verenigingen. Chiro Myin uit Kalmthout geeft het goede voorbeeld en kocht al zonnepanelen met de opbrengst van haar feestweekend.

De groepsaankoop zonnepanelen is de voorbije 3 edities een succes gebleken bij de inwoners van de provincie Antwerpen. Er zijn met de groepsaankoop al zo’n 7.650 nieuwe installaties geplaatst, goed voor 12% van alle zonnepanelen in de provincie Antwerpen. Bij verenigingen is de groepsaankoop voorlopig veel minder bekend.

En daar wil Inga Verhaert, gedeputeerde voor energie en initiatiefneemster van de groepsaankoop, iets aan doen: “We gaan, naast particulieren, nu ook verenigingen, jeugdbewegingen en scholen warm maken voor zonnepanelen. Zij moeten het met steeds minder subsidies en steun doen, de provincie Antwerpen kan hen alvast helpen om te besparen op hun energiefactuur. Want dat is vaak een grote kost. Het enige wat ze moeten doen is deelnemen aan de groepsaankoop zonnepanelen. Dat is immers een perfecte investering in de toekomst.”

Chirogroep geeft het goede voorbeeld
Chiro Myin uit Kalmthout legde als eerste jeugdbeweging in de regio, zonnepanelen met de groepsaankoop van de provincie Antwerpen. In totaal zo’n 14 zonnepanelen, goed voor 3000 kWh. Het geld daarvoor hebben ze bijeen gespaard met allerlei activiteiten, zoals fuiven.

Olivier Vanheybeeck, groepsleider Chiro Myin Kalmthout is erg enthousiast: “Elk jaar investeren we in onze lokalen of het materiaal. Dit keer zijn we voor duurzaamheid gegaan en een blijvende investering. De leidingsploeg was meteen overtuigd om het geld van onze activiteiten te besteden aan zonnepanelen. We kunnen de groepsaankoop echt aan alle jeugdbewegingen en verenigingen aanraden. Onze zonnepanelen waren meteen een stuk goedkoper en we moesten ons niets aantrekken van de praktische kant, die werd door de provincie geregeld.”

De Chiro van Kalmthout geeft het goede voorbeeld en daarom schonk gedeputeerde Inga Verhaert hen een digitale display waarop ze kunnen aflezen hoeveel ze besparen en hoeveel energie ze opwekken.

Bron en foto: Provincie Antwerpen

JH

Facebook4
Facebook
Twitter
Visit Us