Laatste nieuws:
Preventieve maatregelen tegen omikronvariant

Preventieve maatregelen tegen omikronvariant

Het Overlegcomité stelt vast dat de omikronvariant aan een snelle opmars bezig is. Dit zeer besmettelijke virus is nu al verantwoordelijk voor 27% van de besmettingen in België. Daarom is uiterste voorzichtigheid geboden en worden de beschermingsmaatregelen met ingang van zondag 26 december aangescherpt.

Belang van boostervaccinatie

De vaccinaties blijven de belangrijkste bescherming tegen ernstig ziek worden door het coronavirus. Inmiddels hebben bijna vier op tien (37%) volwassenen hun boostervaccinatie reeds gekregen. Tegen eind januari moeten alle volwassenen de kans krijgen om de herhalingsspuit te krijgen.

Om de omikronverspreiding te vertragen, de gevolgen voor ziekenhuizen te beperken en de heropening van de scholen na de kerstvakantie niet in gevaar te brengen, wordt een reeks bijkomende beschermingsmaatregelen van kracht vanaf zondag 26 december.

Beschermingsmaatregelen

1. Geen versoepelingen
De huidige regels beslist op het Overlegcomité van 3 december blijven van kracht, met onder meer de mondmaskerplicht (vanaf 6 jaar), de verplichting tot telewerk (met maximum één terugkomdag) en sluiting van de horeca om 23.00 uur (geen uitzondering voor Kerst of Nieuwjaar).

2. Verbod op evenementen en activiteiten binnen
Alle massa-evenementen binnen zijn verboden. Dit geldt ook voor kerstmarkten, winterdorpen, culturele en andere voorstellingen, en congresssen die binnen worden georganiseerd.

Ook de binnenruimtes in de culturele, feestelijke en recreatieve sector worden gesloten, met uitzondering van:
-Bibliotheken, spelotheken en mediatheken
-Musea
-Georganiseerde activiteiten gericht op de noden van kwetsbare groepen, met name socioculturele activiteiten, activiteiten van permanente vorming en jeugdactiviteiten door professionelen omkaderd
-Feest- en receptiezalen, enkel voor huwelijken en begrafenissen
-Wellnesscentra, inclusief sauna’s, zonnebanken, jacuzzi’s, stoommachines en hammams.
-Ook bioscopen, lasergames, bowlingzalen, escaperooms, paintball-, snooker-, darts- en biljartzaken en indoor trampoline-parken moeten worden gesloten.

De sportieve sector blijft geopend, inclusief fitness en zwembaden. Recreatieve onderdelen van zwembaden en subtropische zwembaden moeten sluiten, net als de binnenruimtes van pretparken en dierentuinen. Sportkampen kunnen enkel plaatsvinden zonder overnachtingen.

3. Strengere regels voor evenementen buiten
Voor evenementen buiten komen er strengere regels om crowding te voorkomen:
-Verbod op gebruik tenten en andere overdekte ruimtes voor bezoekers
-Maximaal één bezoeker/4 m2
-Vanaf 100 bezoekers eenrichtingscirculatieplan met gescheiden in- en uitgangen.

4. Sportwedstrijden zonder publiek
De aanwezigheid van publiek bij professionele en niet-professionele sportwedstrijden en -trainingen wordt verboden, zowel binnen als buiten.

5. Veilig winkelen
Winkelen kan met maximaal twee personen (met uitzondering van minderjarigen van het eigen huishouden). Per 10 m2 winkeloppervlak wordt één bezoeker toegestaan. Tussen de winkelende gezelschappen moet een afstand van 1,5 m worden gewaarborgd. Indien het winkeloppervlak groter is dan 400 m2 moet er een gepaste toegangscontrole zijn.

6. Verplicht telewerk
Telewerk blijft verplicht met maximaal één terugkeermoment per week.

7. Veilig Kerst vieren
Het Overlegcomité beveelt aan om ook tijdens de Kerstperiode het aantal contacten te blijven beperken en moedigt het gebruik van zelftesten aan. Ventileer binnenruimtes en draag een mondmasker. Voel je je ziek? Blijf dan thuis.

Adviezen voor jonge kinderen en kwetsbare personen

-De Taskforce Vaccinatie krijgt de opdracht om kinderen van 5 tot 11 jaar zo snel mogelijk en op vrijwillige basis te vaccineren.
-Kwetsbare personen krijgen de raad om FFP2-maskers te gebruiken. Recente wetenschappelijke studies geven aan dat de omikronvariant langer in de lucht blijft hangen dan eerdere varianten.
-Het Overlegcomité zal de epidemiologische situatie opnieuw beoordelen in de eerste helft van januari.

Tot slot: drie richtlijnen om het veilig te houden

-Beperk uw contacten. Pas je gedrag aan en wees vooral heel voorzichtig met kwetsbare personen. Wanneer je elkaar toch wil zien, doe het dan bij voorkeur buiten.
-Gebruik zelftesten. Wanneer je thuis toch mensen ontvangt, gebruik een zelftest en draag je mondmasker. Zo heb je meer zekerheid. De zelftesten zijn verkrijgbaar bij elke apotheker en ook in de supermarkt.
-Ventileer. Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes. Dat is sowieso gezond, maar zeker in deze coronatijden.

Heb je nog vragen?

Kijk voor meer info op www.info-coronavirus.be of bel het gratis nummer 0800 14 689 (bereikbaar van 8 tot 20 uur)

Bron: gemeente Wuustwezel
Foto: Pixabay

Facebook49
Twitter
Follow Me
Tweet