Laatste nieuws:
Poëziewedstrijd ‘Rijmplekken in Wuustwezel' levert prachtige gedichten op

Poëziewedstrijd ‘Rijmplekken in Wuustwezel’ levert prachtige gedichten op

De Poëziewedstrijd ‘Rijmplekken in Wuustwezel’ telde 365 inzendingen, waarvan er 10 genomineerd werden. Er waren 3 categorieën: kinderen, jongeren en volwassenen. Afgelopen donderdag, 25 januari, werd bekend wie het winnende gedicht in hun categorie had geschreven en de winnaars droegen zelf hun gedicht voor. Het thema was ‘Theater. Uitstromend, in het pluche van de zaal’. Hieronder kunt u de winnende gedichten lezen.

1ste prijs kinderen: Pixie Dirven, pseudoniem Drolletje

( ogen dicht voor dit gedicht)

iets durven
moet niet
het mag wel
als je wil

je mag het alleen
maar met twee is het beter
durf het of niet
wat je ook doet
ALLES
is
oké

1ste prijs jongeren: Paulien Ribbens, pseudoniem Snebbir q

Theatervloer
op mij wordt:
gehuild en gepruild
gelachen en gezwanst
gestampt en gedanst
al menen ze dit niet echt
ze entertainen slechts
ik vermaak
daardoor dat ik splinter en kraak
de ene geef ik koorts een ander faam
zonder mij zou er geen theater kunnen bestaan

1ste prijs volwassenen: Jos Gommers, pseudoniem Steppe

Straattheater

Ook na lange, slapeloze nachten,
barstende hoofdpijn van de zorgen,
haast hij zich elke morgen, elke dag,
naar de bushalte langs de grote baan

Om, na een paar minuten zwijgend te staan wachten,
kop in kas, weggedoken in een lange regenjas,
met een zware aktetas als een schild tegen zich aan,
met de vroege bus naar het werk in A te gaan.

Veel wordt er niet gesproken
in zo’n dagelijks schimmenspel,
hoogstens “Alles goed ?”
en “ Ca va, prima, dank je wel”.

Bij de 10 genomineerden was ook het gedicht van Stanneke Verdijck (14) uit Essen-Wildert. Omdat haar gedicht grote indruk op ons maakte, publiceren we het daarom ook. Stanneke zelf was eigenlijk vooral verbaasd om haar nominatie. “Ik wist niets van deze wedstrijd af,” vertelt Stanneke, “onze leraar Nederlands gaf de opdracht een gedicht te schrijven over theater. We hadden een les over gedichten en gedichtstijlen gehad en naar aanleiding daarvan moesten we een gedicht schrijven. Het kernwoord was theater en iedereen moest een sleutelwoord op het bord schrijven. Toen kwam dat gedicht in me op. Ik heb het in 1 keer opgeschreven en er niets meer aan veranderd.”

Stanneke Verdijck
Stanneke Verdijck

“Je kon je gedicht dubbel inleveren en dan deed je mee aan de wedstrijd. Ik had dat niet gedaan en gewoon een enkel kopie ingeleverd. De leraar vroeg me om nog een exemplaar. Hij zei: ‘Ik vind het zo goed, dat ik het in wil sturen.’ Ik was niet verbaasd, maar verwachtte er ook niets van. Ik was wel verbaasd toen ik de brief kreeg dat ik genomineerd was voor de beste 10!”

Hier het gedicht van Stanneke, ingezonden onder het pseudoniem Regenboog Fristie.

Als ik naar buiten ga

als ik naar buiten ga
draag ik een masker
ik draag een masker en speel toneel
ik speel toneel zodat je mijn verdriet niet ziet
mijn masker is vrolijk
mijn karakter lijdt geen pijn
maar onder dat masker
is het niet fijn
mijn tranen stromen
als de rivier of de zee
mijn tranen rollen
ze rollen als regendruppels
regendruppels die rollen van het raam
maar dat…
dat zie je niet
want ik draag een masker
en speel toneel
zodat je mijn verdriet niet ziet

Pseudoniem Regenboog Fristi

Foto’s: Wezelopdefoto.be en LW

LW

Facebook20
Facebook
Twitter
Visit Us