Laatste nieuws:
Poëziewedstrijd Grenspark Kalmthoutse Heide

Poëziewedstrijd Grenspark Kalmthoutse Heide

Frank Focketyn daagt je uit: hoe verwoord jij de stilte in het Grenspark Kalmthoutse Heide?

Wie het Grenspark Kalmthoutse Heide al heeft bezocht, herkent het: het gevoel van rust dat je langzaam doordringt naarmate je dieper in het gebied komt. De openheid en de uitzonderlijke natuurpracht trekken veel mensen aan. Midden in het gebied valt ook de stilte op. Het is een kwaliteit die weinig benoemd wordt, maar onmiskenbaar aanwezig is. In onze stedelijke omgevingen wordt het ook steeds zeldzamer en dus waardevoller.

Breng stilte onder woorden

Martin Groffen (voorzitter Grenspark Kalmthoutse Heide): “Het is best lastig om het element stilte goed te benoemen. Nochtans vinden we de stilte, samen met de uitzonderlijke natuur van het Grenspark Kalmthoutse Heide, een erg belangrijke kwaliteit van ons gebied. We willen deze kwaliteit ook koesteren en verder uitdragen. Daarvoor willen we een beroep doen op de creativiteit en poëtische talenten van onze bezoekers. Door middel van poëzie kan het onzegbare – stilte – toch gecommuniceerd worden. We zijn erg benieuwd naar hoe bezoekers de stilte ervaren en onder woorden kunnen brengen.”

Ga de uitdaging aan

Creatieve schrijvers worden door het Grenspark Kalmthoutse Heide uitgedaagd om in een gedicht weer te geven hoe zij de stilte in combinatie met de natuur beleven. De winnaar wordt bekendgemaakt op de Stiltedag van 27 oktober 2019. De winnaar wordt bepaald door de jury, gevormd door Frank Focketyn (acteur), Jorunn Bauweraerts (Laïs), André De Nys (kunstenaar in woord en beeld) en Paul Asselbergs (columnist/taalkunstenaar).

Frank Focketyn (acteur, jurylid poëziewedstrijd): “Als buurtbewoner van Grenspark Kalmthoutse Heide vind ik het heerlijk om te genieten van de stilte in het gebied. Die unieke combinatie van stilte en natuur prikkelen mijn creativiteit. Ik kom er vaak om teksten te repeteren. Mij lijkt het een hele uitdaging om “stilte” in woorden te vatten. Ik kijk er dan ook naar uit om jullie gedichten te lezen.”

Clip Frank Focketyn:

Jorunn Bauweraerts (zangeres, jurylid poëziewedstrijd): “Zelf ben ik hoe langer hoe meer een ‘stiltezoeker’ en vind ik deze poëziewedstrijd een heel mooi initiatief. In de natuur vertoeven brengt me dichter tot wie ik echt ben, omdat ik afstand kan nemen van mijn denken. Ik voel me gezegend dat ik op eender welk moment het Grenspark Kalmthoutse Heide in kan trekken. Dat geeft heel veel ruimte voor inspiratie, hopelijk ook voor de kandidaten in deze wedstrijd.”

Clip Jorunn Bauweraerts:

uitzonderlijk, kwaliteitsvol en akoestisch

Paul Asselbergs (jurylid poëziewedstrijd): “Ik heb het grote voorrecht gehad om als natuurbeschermer vanaf de oprichting van het Grenspark tot op heden daarbij betrokken te zijn geweest. Van de goede samenwerking tussen bestuurders, politici, terreinbeheerders, grondeigenaren, wetenschappers en recreanten werd ik soms stil. Die stilte is in meerdere delen van het Grenspark nog steeds te vinden. Soms kun je er een speld (of naald) horen vallen.” Grenspark Kalmthoutse Heide is sinds 2016 officieel stiltegebied. Daarvoor zijn doorheen het gebied geluidsmetingen uitgevoerd. Grenspark Kalmthoutse Heide is één van de oudste en grootste natuurreservaten in de Lage Landen. Grenspark Kalmthoutse Heide kreeg de hoogst mogelijke score: drie sterren in de categorie Landelijk Stiltegebied. Men mag spreken van een gebied met een uitzonderlijk, kwaliteitsvol akoestisch karakter.

EEN STILTEGEBIED … wat is dat dan?

De stilte in een stiltegebied is geen synoniem voor afwezigheid van geluid, maar wel voor de afwezigheid van omgevingsvreemde, storende geluiden.
Het ritselen van de wind in de bomen, de zang van vogels, de onbevangen vreugdekreten van een spelend kind, gekwaak in de kikkerpoel … het zijn natuurlijke geluiden die perfect passen in een stiltegebied.

De opdracht naar de schrijvers: “Breng jouw beleving van natuur en stilte in een stiltegebied onder woorden”
Discipline: poëzie
Uiterste datum voor inzending: 15 augustus 2019 via info@grenspark.be
Het volledig reglement is te lezen op: www.grenspark.be

Stiltedag op 27 oktober met poëzietentoonstelling van 15 laureaten en bekendmaking winnaar

Locatie: Volksabdij

Bron en beeldmateriaal: Grenspark Kalmthoutse Heide

Facebook34
Twitter
Follow Me
Tweet