Laatste nieuws:
Plantendag najaar verwelkomt de beste kwekerijen
In het prachtige kader van de arboretumtuin verkopen standhouders uit België, Nederland en Duitsland hun meest bijzondere en mooiste planten tijdens de plantendag van Arboretum Kalmthout. Copyright: Arboretum Kalmthout (archiefbeeld 2020)

Plantendag najaar verwelkomt de beste kwekerijen

Zondag 3 oktober gaan vele plantenliefhebbers weer op zoek naar interessante koopjes tijdens een zo goed als normale herfsteditie van de plantendag van Arboretum Kalmthout. Nu de coronamaatregelen vanaf 1 oktober versoepelen, kunnen bezoekers buiten de plantenmarkt op zonder mondmasker.

Gespecialiseerde kwekerijen

Aanstaande zondag is het weer genieten van een plantendag in een zo goed als ‘normale’ editie. Traditioneel lokt deze oudste plantenbeurs van België in de lente en in de herfst vele bezoekers. Op één dag kun je de allerbeste kwekers van de Lage Landen bezoeken in het prachtige kader van Arboretum Kalmthout. Ze presenteren er hun mooiste en meest bijzondere tuinplanten. Zowel gespecialiseerde verzamelaars als professionele kwekerijen brengen hun aanbod naar Kalmthout: najaarsbloeiers, wintergroene planten, voorjaarsknollen en –bollen, en andere bijzondere, nieuwe of zeldzame tuinplanten. Elke standhouder is specialist binnen zijn assortiment.

Tickets te koop in de webshop

De online ticketverkoop loopt volop. Een ticket vooraf reserveren is niet verplicht, maar bespaart wél tijd op de dag zelf. Wie vooraf een ticket op zak heeft, hoeft immers niet meer langs de kassa en kan meteen doorlopen naar de ticketcontrole. Bezoekers van de plantendag kunnen na het shoppen genieten van een herfstwandeling in het 13,5 hectare provinciale groendomein, met of zonder gids. Het is de ideale plek om te genieten van een “Indian summer” en inspiratie op te doen voor de eigen tuin. Tickets voor de plantendag zijn te koop via de ticketwebshop. Alle praktische informatie over de plantendag en het overzicht van de deelnemende kwekerijen vind je eveneens op de website.

Plantendag najaar verwelkomt de beste kwekerijen
De rondleidingen met een gids starten aan de Oudolf Borders voor het historische Vangeertenhof, waar bezoekers tijdens de plantendag in de tuinbar van een hapje of een drankje kunnen genieten. © Arboretum Kalmthout
Hele dag gratis rondleidingen met gids

Arboretum Kalmthout is 13,5 hectare groot en tijdens de plantendag volop in herfstkleur. Het toegangsticket tot de plantendag geldt meteen ook als toegang tot de arboretumtuin. Bezoekers kunnen tussen 11 en 16 uur zonder reserveren elk uur aansluiten voor een gratis rondleiding met een gids. Ze ontdekken de hoogtepunten van het seizoen, terwijl de gids er interessante weetjes en anekdotes bij vertelt over bijzondere planten en bomen in de tuin. Om 14 uur is er ook een wandeling voor Franstalige bezoekers. De groepen zijn beperkt tot 25 deelnemers. Een gids deelt een kwartier vooraf polsbandjes uit aan het vertrekpunt, tot einde voorraad.

Minder plastic met een eigen draagtas of kruiwagen

Arboretum Kalmthout wil de plastic afvalberg helpen verminderen en vraagt bezoekers om eigen draagtassen of plantenbakjes mee te brengen. Er is ook een uitleenpunt met kruiwagens. Wie veel of zware planten koopt, kan een kruiwagen ontlenen om zijn aankopen te vervoeren.
Gelimiteerde Arboretum Gin te koop tijdens de plantendag

Plantendag najaar verwelkomt de beste kwekerijen
De gelimiteerde Arboretum Gin RosaPicea, ten voordele van de 1 hectare tuinuitbreiding van Arboretum Kalmthout, zal tijdens de plantendag aan een eigen verkoopstand op de plantenweide te koop zijn. ©Arboretum Kalmthout

Arboretum Kalmthout greep in het najaar van 2020 de unieke kans om een naburige en waardevolle privétuin te vrijwaren van verkaveling en zo het arboretum met een hectare uit te breiden. De fondsenwerving voor het project kreeg ondertussen een extra boost door de lancering van een tweede, eigen gin met jonge sparrennaalden en geurige rozen uit de arboretumtuin. De Rosa/Picea Arboretum Gin is een frisse en delicate gin met een mix van 8 botanische extracten. De opbrengst uit de verkoop van de gin gaat rechtstreeks naar de 1 hectare uitbreiding van het arboretum. Meer details vind je op de website hetarboretumgroeit.be De nieuwe Arboretum Gin Rosa/Picea -een creatie van Sterkstokers en Arboretum Kalmthout- kost € 39,50 en komt in een beperkte oplage van 1.000 genummerde flessen van 500 ml.

Praktisch

Wanneer: Zondag 3 oktober 2021 van 10 tot 17 uur
Waar: Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
Tickets: € 10 | gratis op vertoon van een geldige jaarkaart of museumpas en voor kinderen <12 jaar | toegang tot de tuin inbegrepen | tickets online of aan de dagkassa (9.45-16.45 uur) | jaarkaart- of museumpashouders en kinderen <12 jaar moeten vooraf geen ticket reserveren, zij kunnen doorlopen naar de ticketcontrole. Plantencentrum: Gespecialiseerd plantenaanbod, doorlopend open van 10 tot 17 uur. Tijdens de plantendag zet het plantencentrum bijzondere walnootbomen en voorjaarsknollen en –bollen in de kijker.

Bron en foto’s: Arboretum Kalmthout